Averian, Noraer sau Calestin de Nisporeni

bebe
Sursa: gaabitza.sunphoto.ro

În 2011, un cuplu din orașul Nisporeni a decis să-şi numească bebeluşul… Nisporean. ”Ambii părinți ai băiețelului sînt moldoveni și poartă un nume de familie pur moldovenesc. Ce i-a motivat să-și numească astfel copilul, nu ştiu”, a spus șefa Oficiului Stării Civile Nisporeni, Liuba Ciorici.
Este firesc ca fiecare cuplu să-și dorească să fie unic în felul său, atunci cînd îşi alege un prenume pentru copilul său. Cuprinși de entuziasm, unii părinţi însă aleg pînă… „culeg” nume mai puțin obișnuite sau uneori chiar ciudate.  Acest fenomen nu a ocolit nici raionul Nisporeni.
În 2011, părinți nisporeneni au hotărît să înregistreze în certificatele de naștere ale copiilor lor prenume mai rar întîlnite pe aceste meleaguri, precum ar fi: Averian, Noraer, Calestin, Acopean, Delius, Severian, Mateo, Georgian. Și pentru fetițe s-au găsit prenume mai puțin obişnuite pe la Nisporeni: Selena, Diamanta, Cristalina, Capitalina, Esmeralda.
Liuba Ciorici a explicat fenomenul noului val de prenume prin faptul migrării populaţiei. Mulţi pleacă peste hotare şi, revenind la baștină, rămîn sub influența culturii țării în care s-au aflat.
Printre prenumele întîlnite în actele de naştere ale copiilor din raionul Nisporeni am remarcat şi: Jombat, Spartac, Roza, Luna, Romela. În aceste cazuri, este vorba de familiile romilor care sînt foarte inventivi la acest capitol.
Chiar dacă raionul nu abundă în prenume cu totul ieșite din comun, nici Mariile, Elenele sau Tatianele nu mai sînt astăzi în top. Băiețeii nu mai sînt numiţi atît de des, ca altă dată, Ion, Gheorghe  sau Vasile. În zilele noastre, cuplurile dau preferință unor prenume mai moderne, așa ca: Mihaela, Gabriela, Adrian sau Dorin.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *