Pătrunjelul, un campion al sănătăţii

ieftin, util, patrunjelConsumat zilnic, pătrunjelul verde este un factor de întinerire, stimulează fertilitatea, este antireumatic şi anticancerigen, fiind recomandat şi în tratarea bolilor de nervi. Dacă răceşti uşor, ai o digestie cu probleme, eşti stresat, poate e timpul să faci o cură de pătrunjel. Această plantă conţine: provitamina A, vitaminele B, K şi E, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, cupru, sulf, iod, clorofilă, fier, mangan etc. Pătrunjelul e de patru ori mai bogat în vitamina C decît portocala şi varza. Conţine bor şi mai mult fluor decît orice alt aliment, contribuind la menţinerea unei danturi şi a unei osaturi puternice. O legătură de pătrunjel furnizează mai multe proteine decît doua ouă. Pătrunjelul este util şi în tratarea anemiei, obezităţii, avînd proprietăţi de neegalat în arderea grăsimilor.
Cura cu salată (fortifica sistemul imunitar)
Se mărunţeşte o legătură de pătrunjel proaspăt, se adaugă puţin ulei (preferabil de măsline) şi puţină zeamă de lămîie. Se mai pot pune cîţiva căţei de usturoi, seminţe de dovleac (bostan) tocate mărunt. Salata se consumă zilnic, timp de 10-14 zile.
Cura cu suc (benefică pentru ficat, în hepatite)
O legătură mică de pătrunjel se pune într-un vas şi se adaugă apă cît să cuprindă planta. Se pasează totul pînă devine o pastă care se bea ca atare sau filtrată, imediat ce a fost preparată. Se consumă zilnic, înainte de masă, timp de 2 săptămîni. Atenţie! Sucul de pătrunjel e foarte puternic, motiv pentru care se consumă în cantităţi mici.
Vinul de pătrunjel
Este un leac străvechi, eficient în cazul afecţiunilor cardiace. Zece tulpini proaspete de pătrunjel, cu frunze cu tot, se pun la fiert într-un litru de vin natural, la care se adaugă 1-2 linguri de oţet de vin. Se lasă să fiarbă la foc mic 10 minute, apoi se topeşte în această fiertură o cantitate de 300 g miere de albine. Se ia de pe foc şi se lasă să stea 5 minute. Vinul se filtrează fierbinte, se pune în sticluţe curate, uscate, clătite în prealabil cu alcool tare, apoi se astupă ermetic. Din acest preparat se vor lua 2-3 linguri pline pe zi.
Curele cu pătrunjel nu se recomandă gravidelor şi femeilor care alăptează.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *