Foto | Un protestat inedit pe Piaţa Independenţei din Ungheni. “Unu-doi, unu-doi,/ Stadionul înapoi!”

ptotest, stadion, UngheniÎmbrăcaţi în tricouri, gata pentru un meci de fotbal, circa 25 de tineri ungheneni s-au adunat, pe 20 ianuarie, în Piaţa Independenţi din Ungheni, pentru a protesta astfel împotriva unei decizii, catalogată  de unii drept o necesitate, iar de alţii –  un moft personal al preşedintelui raionului.
“Am venit să protestăm, pentru că ni s-a demolat stadionul artificial de la Colegiul de medicină, unde mulţi tineri din oraşul Ungheni veneau să joace fotbal”, a declarat unul dintre animatorii acestui act de protest, Artur Botnaru. Dînsul a ţinut să sublinieze că acţiunea respectivă este apolitică şi urmăreşte un singur scop: să atragă atenţia opiniei publice asupra unor nereguli care se produc la Ungheni.
“Sînt amator de fotbal, elev la Liceul “Gheorghe Asachi”, un tînăr care luptă pentru dreptate. Atîta timp cît Consiliul Raional Ungheni cumpără maşini de lux, iar stadioanele se mută prin mofturi şi ameninţări, tinerii sînt scuipaţi în faţă”, a scris dînsul pe contul său de Facebook.
Învelişul artificial al terenului de fotbal de la Colegiul de medicină din Ungheni a fost ridicat la finele anului trecut, pe motiv că locul acestuia ar fi fost inadecvat şi ineficient. Mult mai potrivită ar fi o altă locaţie: în curtea Comisariatului raional de poliţie.
Întîmplător sau ba, chiar în nemijlocita vecinătate a stadionului de la Colegiul de medicină se află casa actualului preşedinte de raion, Iurie Toma.
“Promit să organizăm încă o dată protestul, la care sper să vină şi mai mulţi tineri. Vom face tot posibilul pentru aceasta, deoarece indiferenţa cu care cineva ne tratează ne face doar să iubim mai tare adevărul”, susţine Artur Botnaru.
“Unu-doi, unu-doi,/ Stadionul înapoi!”, au scandat tinerii. Nimeni însă dintre reprezentanţii autorităţilor publice locale nu a ieşit să stea de vorbă cu ei.
Învelişul artificial al terenului de fotbal de la Colegiul de medicină din  Ungheni este o donaţie a Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal. Acesta a fost transmis la Ungheni în anul 2005 şi a costat pe atunci 30 mii dolari SUA.
Ca să fie instalat, era nevoie de un fundament bine pus la punct. Consiliul orăşenesc de atunci însă e refuzat să ofere banii necesari pentru acesta. Nici Consiliul raional nu s-a grăbit să susţină iniţiativa.
În aceste condiţii, pentru a aduce totuşi la Ungheni acest înveliş artificial, Valeriu Jardan, preşedintele Asociaţiei Teritoriale de Fotbal, directorul Colegiului de medicină, a decis să construiască fundamentul şi să instaleze învelişul artificial pe locul vechiului stadion al instituţiei respective. Timp de aproape două luni s-a lucrat la fundament, care a costat 120 mii de lei plus foarte multă muncă de voluntariat. Banii au fost adunaţi de la numeroşii agenţi economici din oraş. Astfel, învelişul artificial a fost transmis Colegiului de medicină, şi nu autorităţilor publice locale, aşa cum s-a întîmplat în multe alte raioane ale Republicii Moldova.
Totuşi, s-a decis ca de noul stadion să beneficieze nu doar elevii Colegiului, ci toţi amatorii sportului din Ungheni. Aici s-au antrenat echipele de fotbal ale oraşului Ungheni, participante în Campionatul Naţional. Aici s-au desfăşurat două ediţii ale turneului dedicate memoriei comisarului de poliţie Ghenadie Cracan. Aici veneau tineri şi copii să joace fotbal.
Cuiva însă nu i-a picat bine această agitaţie şi au pornit petiţii şi plîngeri la poliţie, ajungîndu-se, în ultima perioadă, chiar la ameninţări de tot felul.
Urmare a acestora, învelişul artificial al terenului a fost ridicat, în luna decembrie. Documentar, acesta a fost transmis Primăriei Ungheni şi urmează să fie instalat în curtea Comisariatului raional de poliţie. Iurie Dereniov, comisarul general al raionului, a dat asigurări că în primăvară va fi deschis şi vor avea acces la el toţi doritorii. Potrivit comisarului, la construcţia unui nou fundament se vor implica atît angajaţii Comisariatului, cît şi ai altor organe de drept.
[wzslider]
Nici Colegiul de medicină nu va rămîne fără stadion. În primăvară, pe acelaşi loc va fi construit un teren sportiv multifuncţional. Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, a promis în repetate rînduri că va oferi suportul necesar pentru aceasta.
Ina Landa
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni
Protest mutare stadion, Ungheni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *