Esențial | Sărăcia şi mizeria din Grecia. Despre sărăcia şi mizeria din Moldova – nici un cuvînt

esențial, Lucia Bacalu, grădinița, culturaCiteam, săptămîna trecută, în “Adevărul”, ce înseamnă să fii sărac în Grecia. Vă amintiţi? Anul trecut, tot de Grecia s-a vorbit: că ţara e în pragul falimentului, că lumea nu mai rezistă şi iese în stradă. La ora actuală, potrivit autorului acelui articol, 27% dintre greci trăiesc sub pragul sărăciei.
Jurnaliştii cotidianului britanic „The Guardian“ au mers chiar în Grecia, unde, susţin ei, au descoperit o situaţie cu adevărat dramatică. „Cînd am văzut situaţia cu ochii noştri, sărăcia şi mizeria, nu ne-a venit să credem“, scriu aceştia.
Dar ştiţi ce înseamnă pragul sărăciei pentru un grec care trăieşte singur? Nici mai mult, nici mai puţin de 7178 euro venit anual sau, în lei moldoveneşti, 107670 (!). Să nu credeţi că şi preţurile sînt exagerate.
Potrivit datelor statistice de la noi, minimul de existenţă în Republica Moldova, în trimestrul III al anului 2011, pentru o singură persoană a fost de 1386,40 lei (ce exactitate!). Atît ar fi trebuit să cheltuiască un moldovean pentru un trai care corespunde standardelor. Căror standarde însă? Iată întrebarea!
Mai departe, şi mai interesant. “Pentru creşterea unui copil sînt necesari 1300 de lei pe lună, dar suma variază în dependenţă de vîrsta copilului: de la de la 572,7 lei pentru un copil în vîrstă de pînă la 1 an pînă la 1449 lei pentru un copil în vîrstă de 7-16 ani”, citez din ştirea postată pe site-ul HotNews.md, cu referire la Statistica.md. Frumos, nu? Chiar aş vrea să văd o mamă fericită, căreia îi sînt de ajuns 572,7 lei pe lună pentru a-şi creşte copilaşul.
Care să fie concluzia? Noi nu sîntem greci şi nu ne plîngem. Dimpotrivă! Sîntem mîndri de ceea ce avem. Sărăcie? Da de unde?  Cam cînd un moldovean va avea un venit anual de  7178 euro (sau 107670 de lei)? Acum, dacă e să credem statisticelor, salariul mediu în Republica Moldova este de aproximativ 3500 lei. Adică, venitul anual al unui moldovean „cumincior” şi „ascultător” ar fi de 42 mii lei (sau 2800 euro). Aţi văzut mulţi moldoveni prin satele noastre cu un asemenea venit anual?
Cu toate acestea, nimeni nu spune că situaţia e dramatică. Toţi s-au axat pe politică: cine-i mai bun, cine-i mai rău, cînd vom avea preşedinte şi dacă îl vom avea în curînd? Cui să-i pese de omul de rînd, care nu mai are puteri să lupte cu lipsurile şi sărăcia? Principalul e să trăiască bine cei ce ne-au promis o viaţă mai bună, iar noi i-am crezut.
Apropo, nu am întîlnit nicăieri date privind numărul moldovenilor ce trăiesc la limita sărăciei. Probabil, e greu de calculat.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *