Marea Unire, sărbătorită şi la Nisporeni, şi la Ungheni

1 decembrie, Nisporeni, UnireZiua de 1 decembrie, care marchează Marea Unire din 1918 de la Alba Iulia, fiind cunoscută de ani buni ca Ziua Naţională a României, nu a trecut neobservată în regiunea de vest a Republicii Moldova.
La Nisporeni, fiecare a sărbătorit cum a putut. Declaraţia îi aparţine fostului vicepreşedinte al raionului, Valeriu Mariniuc, preşedintele organizaţiei teritoriale a Partidului Popular Creştin Democrat. De dragă dimineaţă, au venit la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din centrul oraşului Nisporeni, pe rînd, la ore diferite, şi creştin-democraţi, şi liberali, şi liberal-democraţi. Au venit însă şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Nu au fost auzite discursuri. Oamenii au depus în linişte flori.
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi în toate instituţiile preuniversitare din raionul Nisporeni. Potrivit Alexandrei Lungu, director general adjunct al Direcţiei Generale de Educaţie Nisporeni, au fost date  recomandări ca, în această zi, să se desfăşoare diverse mese rotunde, seminare instructive, lecţii istorice cu elevii, pentru ca aceştia să fie informaţi despre Marea Unire din 1918. Potrivit dînsei, organizarea unor astfel de acţiuni a devenit deja o tradiţie la Nisporeni, iar scopul lor este de a promova ideile naţionale în tot spaţiul românesc.
La Ungheni, s-a dansat Hora Unirii. Cîteva zeci de tineri liberali, susţinuţi de colegii lor mai în vîrstă, s-au prins în dans în preajma Troiţei Martirilor Neamului, dar nu înainte de a asculta cîteva discursuri despre istoricul acestei zile, despre Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, despre românism.
”Ne-am adunat aici pentru a promova o sărbătoare a noastră, românească, pentru a promova  tricolorul, limba şi naţiunea română”, a accentuat Artur Botnaru, elev la Liceul “Gheorghe Asachi” din Ungheni, prim-vicepreşedinte al organizaţiei de tineret al Partidului Liberal, după care a punctat: ”Toţi cei care s-au identificat moldoveni de etnie română au binevoit să vină aici”. Au binevoit să vină însă foarte puţini. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat aproximativ 50 de persoane, în majoritate tineri.
Au fost depuse flori la Crucea Martirilor Neamului, apoi şi la bustul lui Mihai Eminescu. “Dacă ar fi fost Mihai Eminescu în fruntea ţării, cine ştie cum ne era acum ţara”, a făcut o remarcă Artur Botnaru.
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *