Crotonul – floare veselă și pestrițată

CrotonCrotonul este o plantă arbustivă cu frunze mășcate și cărnoase, frecvent întîlnită în interiorul locuințelor datorită frunzelor colorate.  Însuși copacul, privit într-o florărie, pare mereu că este în floare.
Culoarea frunzelor este în permanentă schimbare: de la verde-închis la galben-oranj, apoi se transformă în roz și roșu. Cu cît frunza este mai tînără, cu atît este mai verde. Și dimpotrivă, frunzele care au doi ani și mai mult devin roșii.
Cromatica frunzelor poate indica și primele semne de disconfort ale plantei. De exemplu, dacă majoritatea frunzelor capătă culoarea verde-închis, înseamnă că crotonul duce lipsă de lumină.
Apropo, planta este foarte pretenţioasă la lumină. Vegetează foarte bine în încăperile cu ferestre spre sud şi vest. În amiaza zilelor de vară, crotonul se fereşte de razele directe ale soarelui.
Solicită temperaturi de 23-25°C vara şi 20-22°C – iarna. La temperaturi sub 16°C îi cad frunzele. În zilele calde cu temperaturi peste 20 °C frunzele se pulverizează zilnic cu apă călduţă, curată, fară clor. Vara se udă de 2-3 ori pe săptămînă, iar iarna de 1-2 ori.
Se recomandă evitarea scimbărilor bruște de temperatură, dar și amplasarea în apropierea curenților de aer rece, deoarece acești factori vor produce căderea frunzelor.
Planta se udă cu apă călduță într-o cantitate medie sau moderată.
Rețineți: Este foarte important ca rădăcinile crotonului să nu fie răcite. Dacă fereastra sau podeaua este rece, neapărat trebuie să-i schimbăm locul sau să-i punem o farfurioară de lemn.
Crotonul se înmulţeşte prin butaşi în tot timpul anului, cele mai bune rezultate obţinîndu-se însă în martie-aprilie şi septembrie.
Transplantarea se face primăvara devreme. În aceeaşi perioadă se efectuează şi tăierea, pentru a forţa platele să ramifice şi pentru a le da forma dorită.
Eliminarea prafului de pe frunze este obligatorie şi trebuie făcută de două ori pe lună cu un burete înmuiat în apă călduţă sau prin introducerea plantelor sub duş.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *