AUDIO | Proiecte energetice comune Moldova-România

Vlad Filat, ungheni, gaz, resurse energetice
Imagine: europalibera.org

Premierul Vlad Filat era așteptat la București într-o vizită care, potrivit declarațiilor făcute de însuși Filat, urma să se concentreze asupra posibilității conectării Moldovei la sistemele energetice și de infrastructură ale Uniunii Europene.
Relatează de la București Sabina Fati.
[audio:proiecte Romania Moldova.mp3]

Ministrul român de externe Teodor Baconschi a declarat că prezența României în Republica Moldova a devenit mai puternică în ultimii doi ani decît tot ce s-a facut în perioada precedentă, reamintind ca în această perioadă s-au deschis trei consulate și un institut cultural, iar în această toamnă este programată o ședință comună de guvern. Înaintea reunirii celor două executive, român și moldovean, este așteptat la București premierul Vlad Filat cu o agendă extrem de pragmatică, orientată mai ales spre probleme de infrastructură. Este vorba mai ales despre trei proiecte de interconectare  între Republica Moldova și România pentru energie electrică, transport de gaze plus calea ferată Ungheni-Chișinău.
Aceste proiecte sînt deocamdată blocate fie din cauza unor proceduri juridice, cum este cazul interconexiunii energetice, care nu poate avea loc decît în momentul în care Republica Moldova devine membru cu drepturi depline în rețeaua pan-europeană; fie din lipsa banilor și a birocrației, cum este cazul celorlalte proiecte. Transportatorul român de gaze naturale Transgaz a depus deja o cerere de finanțare europeană în valoare de patru milioane de euro pentru a construi viitoarea conductă de gaze dintre Iași și Ungheni prin care rețelele de gaze dintre România și Republica Moldova vor fi unificate. Studiul de fezabilitate pentru acest gazoduct este gata, dar pentru ca proiectul să devină sigur, partea română consideră că e nevoie să fie consturit și depozitul de gaze naturale de la Margineni, județul Neamț, care ar urma să asigure alimentarea cu gaz a Republicii Moldova, în situații de criză.
România este interesată să pună în practică toate aceste idei, dar atît din cauza crizei economice, cît și din motive organizatorice, lucrurile se mișcă greu. Absența unui responsabil pentru relația cu Moldova la nivelul fiecărui minister care este implicat în proiecte comune face ca lucrurile să se piardă în stufoasa birocrație românească.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *