TABERELE DE ODIHNĂ fără lumină, fără paturi şi cu „flori” de stafilococi

tabare, condiții, copii, Ungheni
Imagine: timpul.md

Deşi credem că îi trimitem pe copiii noştri la odihnă şi reabilitare, mai degrabă le punem viaţa în pericol. Este vorba despre taberele din R. Moldova, care sunt o adevărată sursă de infecţie şi îmbolnăvire pentru micuţi. În loc să li se ofere condiţii optime şi siguranţă sporită, aceştia îşi petrec timpul dormind pe podea, sau în cel mai bun caz pe paturi etajate. Nu au energie electrică, mănâncă în mizerie şi condiţii greu de imaginat. Cel mai recent caz este intoxicarea a 35 de copii cu stafilococul aureus – bacterie periculoasă depistată pe vasele nespălate la tabăra „Floricica” din Vadul lui Vodă. În căsuţe improvizate din plăci aglomerate din aşchie de lemn se odihneau alţi 180 de copii din raionul Ungheni.
De ce a fost închisă „Floricica”
Ieri, specialiştii CNSP (Centrul Naţional de Sănătate Publică) au făcut publică informaţia referitor la motivul intoxicaţiei alimentare la cei 35 de copii, care se odihneau la tabăra „Floricica”. Aici specialiştii CNSP au depistat cele mai multe nereguli, motiv pentru care a fost emis un ordin de suspendare a activităţii pe întreg sezonul estival. Investigaţiile de laborator au demonstrat că cei 35 de copii au fost infectaţi cu o bacterie, care „a înflorit” pe vasele prost spălate şi care nici măcar nu au fost dezinfectate înainte de a fi servită altă mâncare în ele.
Proprietarul unei baze de odihnă din preajma „Floricicăi” susţine că infectarea celor 35 de copii putea fi evitată, dacă primordială pentru responsabili era sănătatea copiilor, şi nu propriile interese. Viorel Donică, proprietarul unei baze de odihnă din Vadul lui Vodă, susţine că a participat la două licitaţii pentru achiziţionarea a 840 de foi de odihnă pentru copii, dar a pierdut ambele licitaţii în favoarea taberei „Floricica”. Asta deşi, susţine el, condiţiile de la tabăra pe care o administrează sunt incontestabil mai bune. Nu ştie însă de ce grupul de lucru format din membrii Consiliului raional Ialoveni, care au organizat licitaţia, n-au văzut acest lucru… La rândul lor, organizatorii licitaţiei afirmă că tabăra lui Donică „nu este asigurată cu teren de joacă, iar programul educativ distractiv se desfăşoară în afara teritoriului”.

La odihnă… pe întuneric

Inspectorii CNSP au rămas îngroziţi şi de condiţiile puse la dispoziţie copiilor de la alte două tabere de odihnă – cea din satul Cimişeni, raionul Criuleni şi cea din satul Morenii Noi, raionul Ungheni. Potrivit şefei de Secţie sănătatea copiilor şi tinerilor din cadrul CNSP, Mariana Tutunaru, aproximativ 180 de copii se odihneau fără lumină, în dormitoare improvizate din plăci aglomerate din aşchie de lemn, la un gospodar din satul Morenii Noi. Copiii şi personalul, în total peste 200 de persoane, erau nevoiţi să meargă la un singur veceu, şi acesta improvizat. Potrivit instituţiei, primarul din sat, Ion Mardari, ştia despre condiţiile de activitate a taberei, dar nu a anunţat autorităţile.

Condiţii insalubre şi la Cimişeni

Şi tabăra din Cimişeni, Criuleni, a fost închisă. Motivul – condiţiile greu de imaginat, dar mai ales de acceptat pentru copiii care au avut nenorocul să se „odihnească” acolo. Igiena este sub orice normă critică, produsele alimentare sunt procurate de la piaţă, fără acte de însoţire, vesela nu se dezinfectează, cabinetele medicale nu au utilaj şi nici medicamente, iar registrele de evidenţă medicală lipsesc cu desăvârşire, a menţionat Tutunaru.
Sursa: Irina Papuc, Timpul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *