Mesaj pentru aleşii locali: „Învăţaţi şi… iarăşi învăţaţi”

Cetireni, atelier, seminarMarţi, 26 iulie, aleşii locali din Cetireni, Unţeşti şi Floriţoaia Veche s-au apucat de carte.  La iniţiativa Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat, la Cetireni a avut loc un atelier de lucru, în cadrul căruia specialişti în domeniu le-au vorbit celor prezenţi despre competenţele aleşilor locali, despre modalităţile desfăşurării şedinţelor consiliului local, despre adoptarea actelor.
„Azi am dat startul acestor ateliere de lucru, astfel încît ulterior să evităm adoptarea unor decizii ilegale”, a declarat Natalia Rotaru, şefa Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat. Potrivit dînsei, necesitatea unor asemenea acţiuni este evidentă. „De multe ori aleşii locali s-au plîns că nu sînt organizate instruiri pentru ei, am remarcat şi noi că aceştia nu cunosc anumite lucruri. De aceea am venit cu iniţiativa să fim noi primii care vom aduce la cunoştinţa consileirilor, a reprezentanţilor administraţiei publice locale informaţii privind legislaţia în vigoare şi tot ce ţine de activitatea unui consiliu sau primărie. Sperăm să fie un bun început”,  a mai spus Natalia Rotaru.
Primarul de Cetireni, Ana Decusar, a salutat iniţiativa respectivă, subliniind că este o
şcolarizare necesară a consilierilor, fie că aceştia sînt la primul lor mandat sau deja au experienţă în domeniu. „Fiecare dintre noi are nevoie de şcolarizare, pentru că legile se modifică în permanenţă, trebuie să le cunoaştem”, a accentuat dînsa. Totodată, primarul a spus că nu se va opri aici, ci va colabora în continuare cu organizaţii neguvernamentale ce au proiecte în domeniul consultanţei şi şcolariizării în administraţia publică locală (APL). „Noi, conducătorii APL, dacă permitem să activăm în consilii fără capacităţi profesionale, nu vom realiza nimic. Fără şcolarizare, fără profesionalism, fără consilieri bine instruiţi şi cu abilităţi în administraţie nu putem merge înainte”, a subliniat Ana Decusar, aflată deja la al treilea mandat de primar.
„Este un seminar util, mai ales pentru cei aflaţi la primul mandat. Ei nu au de unde să cunoască toate subtilităţile activităţii unui consilier, a consiliului în general, ce înseamnă APL, ce înseamnă ales local, cum se desfăşoară şedinţele”, a menţionat şi primarul de Floriţoaia Veche, Margarita Baban.  Dînsa şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că cei prezenţi au fost activi şi interesaţi de ceea ce s-a discutat. „Se vede că a venit un contingent care cu adevărat vrea să facă ceva util pentru localităţi. Dacă primarul, împreună cu consilierii, vor conlucra, vor avea o activitate  constructivă şi lucrativă, vor fi şi rezultate. Indiferent de apartenenţa de partid a fiecăruia, noi trebuie să lucrăm pentru comunitate, nu avem ce împărţi în afară de sărăcie”, a accentuat dînsa.
Următorul atelier de lucru va fi organizat la Valea Mare. Pînă la finele lunii august asemenea ateliere vor avea loc în tot raionul. De notat că această acţiune este o premieră pentru raionul Ungheni.
Lucia Bacalu
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *