FOTO | O realizare de succes nu doar a raionului, ci și a republicii

Grozasca, școală primară, grădiniță, deschidereOaspeţi peste oaspeţi, copii în haine de sărbătoare, bătrîni curioşi şi o armată întreagă de ziarişti. Satul Grozasca din nou s-a aflat în centrul atenţiei. Pe 7 august, într-o atmosferă festivă, aici a fost deschisă o şcoală primară-grădiniţă. Aşa se numeşte oficial noua instituţie.
În realitate, este vorba de un adevărat centru cultural. După aproape 30 de ani, copiii satului vor putea merge din nou la drădiniţă. După aproape 30 de ani, tinerii vor avea un loc unde să se distreze, căci aici a fost prevăzută şi o sală specială, care va substitui căminul cultural.
„Îmi amintesc de anul 2008, cînd am fost invitat la primărie la Floriţoaia Veche. A venit acolo jumătate din satul Grozasca, învinuindu-mă că vreau să le închid şcoala. Atunci am promis că acest edificiu va arăta altfel şi, iată, ceea ce ne-am propus atunci s-a realizat”, a subliniat Ion Harea, fost preşedinte al raionului, remarcînd că renovarea edificiului şi transformarea gimnaziului în şcoală primară-grădiniţă este o realizare de succes nu doar a raionului, ci chiar a republicii.
Grozasca, școală primară, grădiniță, deschidere
„Frumos lăcaş al educaţiei!”, a exclamat Alexandru Ciuvaga, şef interimar al Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport. „Nu mai puţin importantă a fost investiţia de suflet, entuziasmul, dorinţa de a face frumos şi bine pentru satul natal”, a continuat dînsul.
Cea care a dat tonul, acum un an, pentru „a face frumos şi bine pentru satul natal” a fost Nina Gorincioi-Cadoppi care, ori de cîte ori a fost nevoie, a sărit în ajutorul consătenilor. „Mă bucur că un fir de nisip care s-a pus la temelia acestei instituţii este şi din partea mea”, a spus dînsa cu modestie, aducînd la cunoştinţa publicului şi unele aspecte din culise: „Îmi telefonează domnul Harea şi îmi zice: Nina, toată speranţa e la tine”. Era nevoie de o contribuţie de 36 mii de lei, ca Fondul de Investiţii Sociale din Moldova să aloce suma de aproape un milion de lei. De unde să adune atîtea mii un sat cu oameni, în mare parte, bătrîni şi necăjiţi? Nina Gorincioi nu a stat nici o clipă pe gînduri şi a spus răspicat: jumătate din această sumă o ofer eu. Zis şi făcut. Exemplul ei a fost urmat de angajaţii şcolii, în frunte cu directoarea Victoria Cozari, care au dat din puţinul pe care-l au cîte 500-1000 de lei. Exemplul a fost urmat de alţi descendenţi din Grozasca. Alături de grozeşteni, în toată această perioadă, a fost şi primarul Margarita Baban.
Grozasca, școală primară, grădiniță, deschidere
„Acest exemplu al satului Grozasca îl vom promova, vom veni să le arătăm tuturor ce pot face nişte oameni inimoşi care şi-au pus un scop şi acest scop au ştiut să-l relizeze”, a dat asigurări Alexandru Ciuvaga.
Şi, cum sfîrşitul încununează opera, Nina Gorincioi le-a oferit celor 25 de micuţi ce vor veni la 1 septembrie la şcoală cîte un plic cu 100 de lei. Fostul preşedinte al raionului, Ion Harea, a venit cu un frumos cadou constînd în echipament sportiv, iar primarul Margarita Baban a oferit colectivului şcolii din Grozasca un premiu în valoare de 2000 de lei.
Grozasca, școală primară, grădiniță, deschidere


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *