Comuniştii atacă şi scandează: „Jos trădătorii!”

Haralambie Chirilov, comuniști, consiliul raional, Patru Langa, partidul democratLa şedinţa Consiliului raional din 4 august curent, fracţiunea comunistă, cea mai numeroasă de altfel din consiliu (14 consilieri), a scandat: „Jos trădătorii!”, referindu-se, potrivit lui Haralambie Chirilov, preşedintele acesteia, la colegii săi din Partidul Democrat.
„Aceasta e meseria lor: de a vinde, de a trăda”, a declarat dînsul după şedinţă. Dacă nu trădau, susţine Haralambie Chirilov, azi conducerea raionului era cu totul alta. Preşedinte îl aveam pe comunistul Gheorghe Raţă, fost reprezentant al Guvernului în teritoriu, iar în calitate de vicepreşedinţi erau trei membri ai PD: Petru Langa, Oleg Malachi şi Sergiu Caţer.
„Au apelat la noi, pentru a merge împreună la guvernare, şi conducerea locală a PLDM, şi cea a PD. Noi nu am avut încredere nici în unii, nici în alţii. Ştim care sînt principiile şi valorile lor. Toţi se vroiau preşedinţi de raion”, spune Haralambie Chirilov.
Dacă PLDM, potrivit liderului comunist, insista asupra funcţiei de preşedinte pentru Iurie Toma şi a unui vicepreşedinte pentru Alexandru Ciuvaga, cedînd două funcţii de vicepreşedinţi Partidului Comuniştilor, PD a fost, în negocieri, mai modest. Democraţii se mulţumeau doar cu funcţiile de vicepreşedinte, cedînd comuniştilor funcţia de preşedinte. „Pe noi ne aranja această configuraţie, căci preşedintele de raion nu poate fi destituit decît cu 2/3 din voturile consilierilor, ceea ce însemna că era o funcţie sigură pentru noi”, afirmă Haralambie Chirilov, care ne-a descris şi filmul ultimei ore înainte de istorica şedinţă din 29 iulie curent, cînd la Ungheni s-a constituit Alianţa pentru Integrare Europeană, fiind aleasă actuala conducere a raionului:
„Seara, am bătut palma cu PD, deşi anterior avusesem o înţelegere cu PLDM. Dimineaţa, la ora 9.00, îmi telefonează Petru Langa şi mă întreabă dacă totul rămîne în vigoare. Îi răspund că da. Deşi convenisem cu PLDM să ne întîlnim la ora 9.30 în sala de conferinţe a Consiliului raional, nu ne-am prezentat la acea întîlnire, căci nu mai avea rost, din moment ce ultima decizie a fost să mergem împreună cu PD. La ora 9.50, îmi telefonează Iurie Toma şi mă întreabă: ce facem? Îmi cer scuze de la el şi-i zic că Partidul Democrat a acceptat condiţiile noastre: să votăm un preşedinte de la PCRM, şi că mergem împreună cu ei.
În cîteva  minute situaţia s-a schimbat radical. Iurie Toma a ştiut ce face. Petru Langa nu a mai răspuns la telefon, astfel că ne-am dat seama că se pregăteşte o altă alianţă. Partidul Democrat a mai dovedit odată că sînt trădători”.
În replică, Petru Langa, preşedintele organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat, a spus că afirmaţiile comuniştilor cu privire la meseria de a trăda sînt „aberaţii curate”. „Nu-mi rămîne decît să regret această ieşire a consilierilor PCRM, mai ales că ei au purtat discuţii şi într-o parte, şi în alta”, a mai spus dînsul, subliniind, totodată, că, atunci cînd faci anumite afrimaţii, trebuie să te bazezi şi pe nişte argumente serioase. „Nu am avut angajamente reciproce, nu am semnat nici un acord. Oamenii sînt cei ce vor aprecia gesturile şi comportamentul fiecărei formaţiuni în parte”, a opinat Petru Langa.
Lucia Bacalu
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *