VIDEO | La masa lui Petru cel Mare

Semeni, delegaţia, Ungheni, Petru Întîi,
Captură: aici.tv

La 15 iulie, în satul Semeni din raionul Ungheni, o delegație formată din membrii comunității ruse din Republica Moldova a aniversat 300 de ani de la campania de pe Prut a lui Petru Întâi. Un grup de membri ai comunității ruse din Republica Moldova au venit în satul Semeni, raionul Ungheni la masa de pământ a lui Petru cel Mare.
Se spune că în anul 1711 la această masă țarul rus a sărbătorit, împreună cu domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir, a doua aniversare a victoriei în lupta de lângă Poltava şi semnarea acordului de la Luţk. Deși Academia de Științe din Republica Moldova a confirmat oficial faptul că anume în satul Semeni este amplasată masa de pământ a țarului rus Petru Întâi, totuși istoricii locali susțin că informația nu corespunde adevărului.
Vasile Iucal, directorul Muzeului raional Ungeni spune că în urma consultării respectivelor izvoare se poate spune că într-adevăr Cantemir şi Petru sau întâlnit aici în regiunea Ungheniului, doar că respectiva masă şi acea întâlnire a lui Cantemir cu Petru a avut loc la 3-4 kilometri mai la nord de Ungheni în fosta localitate – Ţuţora.
Delegația comunității ruse a vizitat Muzeul raional de Istorie din Ungheni, a avut o întrevedere cu primarul orașului Ungheni şi cel al comunei Zagarancea cărora le-a oferit în dar câteva cârti de valoare istorică.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *