Un sculptor din Germania îşi caută dădaca ungheneancă

 
matvei levenzon, sculptor, germania, dădaca, ungheni
La începutul lunii mai, am primit un mesaj pe care-l reproducem în rîndurile ce urmează:
„Stimată doamnă Lucia Bacalu,
Sînt şi eu ungheneancă: am lucrat cîndva la Ungheni, la Biblioteca „Dimitrie Cantemir”. Îmi place şi acum să cunosc mai multe despre tot ce are loc acolo. Vă citesc ziarul, unde găsesc şi multe nume cunoscute mie.
Îmi cer scuze, dar iată de ce vă deranjez: cineva ar vrea să găsească o persoană şi crede că prin intermediul ziarului „Expresul de Ungheni” ar putea reuşi.
Sculptorul Matvei Levenzon, născut la Ungheni, în prezent stabilit în Germania, vrea să dea de urmele dădacei sale, pe care a avut-o pe vremea cînd avea 2-4 anişori.
Nu cunoaşte multe amănunte, doar că o chema Aniuta, fiind născută între anii 1933 şi 1935, şi că era din Dănuţeni…
Poate că, publicînd fotografiile acelor ani, cineva o va recunoaşte.
Toate cele bune.
În numele lui Matvei Levenzon, Valeria Matvei, Chişinău”
Am început căutările. În primul rînd, ne-a interesat cine este acest Matvei Levenzon. Recunosc, nu auzisem de el. Am reuşit să stabilim că este născut la 31 mai 1946, la Ungheni, deşi multe surse menţionează locul naşterii oraşul Bălţi. Este un sculptor apreciat, stabilit de foarte mult timp în Germania. Printre ocupaţiile sale mai sînt: grafica, actoria, fotografia.
De mai bine de un sfert de secol este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. Chiar dacă locuieşte în Germania, nu a uitat de ţara în care s-a născut şi s-a educat. Ceea ce-l leagă de Ungheni este aminitirea despre dădaca sa, Aniuta. Speră să mai fie în viaţă, speră s-o reîntîlnească într-o bună zi.
Priviţi cu atenţie fotografiile care ne-au fost trimise. „Aniuta mea în alb”, aşa o dezmiardă sculptorul. Dacă cineva a recunoscut-o, nu ezitaţi să ne contactaţi.
matvei levenzon, sculptor, germania, dădaca, ungheni
Noi vom continua cercetările.
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *