AUDIO | Ploaia care a căzut zilele acestea a bucurat foarte mult țăranii

seceta ploaia ungheni moldova agricultura
Sursa: adevarul.ro

Amicii mei au procurat foaie la sanatoriu și de o săptămână umbra nu dispare de pe fețele lor. Timpul e rece și ploaia le-au dat peste cap planurile. Însă dacă o parte din orășenii porniți spre mare au tic nervos, lucrurile se precipită cu zgomot la sate, unde am văzut cu ochii mei țărani în vârstă sărind în sus de bucurie. Nu prea înaltă le era ridicarea de la pământ, dar acesta cu siguranță deconspira o trăire maximă. De două luni pe unele sate nici o picătură de ploaie și porumbul începuse a se suci în mod bizar de parcă noaptea cineva lucra din  răsputeri să le transforme frunza în țigară cubaneză. Toate celelalte culturi aveau de suferit. Doamna Ecaterina Bortă lider la Chirileni care nu mai afișase pe față vreun zâmbet până atunci am văzut-o în al nouălea cer.
[audio:Ploaia.mp3]
Ploaia va schimba cu siguranță raportul de prețuri la legume în piață, deoarece seceta favoriza menținerea lor la cele de primăvară. În luna iunie kg de roșii 20 de lei e prea din cale afară,dar apariția masivă în grădinile particularilor a producției agricole îi vor face să se retragă de pe această cotă nimicitoare pentru cei săraci. Ploaia a împrospătat natura, i-a înveselit pe cetățeni,deoarece va porni în plină creștere porumbul și se va umple bobul de grâu. Specialiștii spun că s-ar mai cere o ploiță, dar ruga noastră nu totdeauna e auzită. Aceasta pentru că 16 mii de ha irigate de pe lunca Prutului au fost demontate și duse pe la casele oamenilor. O fi necooperarea cerului cu lumea un  fel de avertizare pe viitor.
Dacă toate sistemele de irigare din raion ar fi lucrat raionul ar fi putut exporta producție agricolă pe piețele republicii,unde jocul îl fac legumicultorii de la nord. Raionul producea nu cu mult timp în urmă peste 28 mii tone de legume. Iar astăzi producția abia de adună trei sute de tone dintre care multă vine pe filiera precupeților ce o aduc din Chișinău, Ocnița și Briceni. Iată plata pentru lăcomia de a avea sub gard o țeavă de aluminiu din sistemul de irigare.
Moldova Radio Actualități
Timofei Blănaru


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *