Oraşul Ungheni, îmbrăcat în straie purpurii

Primaria Ungheni rezultate alegeriA dispărut albastrul cerului senin, verdele copacilor a pălit, trandafirii s-au ofilit. Doar soarele arde nemilos. Un soare roşu, care a pus stăpînire pe un oraş ce se vrea european.  I-auzi, Doamne: „Ungheni – oraş european”!
Aproape jumătate din sufragiile unghenenilor au mers, pe 5 iunie, către comunişti. Veseli, optimişti şi aproape europeni, locuitorii oraşului supranumit „poarta de vest a Republicii Moldova”, ai oraşului declarat în 2011 capitală a tineretului au optat masiv pentru Partidul Comuniştilor. De ce?
Unu. Pentru că organizaţiile teritoriale ale formaţiunilor din AIE sînt, vorba unui coleg, putrede. Listele prezentate spre judecata electoratului au fost umplute, în mare parte, cu personaje anonime sau dubioase. Şi atunci, ce era să facă ungheneanul care mai judecă şi analizează?
Doi. Pentru că formaţiunile ce fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană, în loc să se susţină reciproc, să adopte o tactică şi o strategie comună, şi-au aruncat, ori de cîte ori au avut posibilitatea, săgeţi veninoase. A excelat candidata Partidului Liberal la fotoliul de primar. Dorindu-se a fi „doamna de fier” a Ungheniului, s-a transformat, la un moment dat, într-o femeie agresivă, pentru care nu a mai contat bunul simţ. A scuipat foc şi pară, dorind cu orice preţ să-l nimicească pe cel mai temut contracandidat al său, care era cotat cu cele mai mari şanse la fotoliul de primar – Alexandru Ambros, reprezentant al PLDM. A muncit intens şi metodic nu pentru ea, nici pentru partidul pe care-l reprezintă, ci pentru… comunişti. Şi a reuşit!
Ce avem în consiliul orăşenesc? 13 consilieri comunişti din numărul total de 27. Şi un singur consilier liberal. Un „succes” de răsunet al echipei PL la Ungheni, mai ales în contextul rezultatelor formaţiunii respective în republică.
Cică, doamna „de fier” spunea adevărul despre deplapidările şi şmecheriile făcute de Alexandru Ambros, aducînd şi dovezi „incontestabile”. Dacă într-adevăr aşa a fost, mă întreb, ca simplu cetăţean, de ce a tăcut doi ani de zile ea, care mai este pe deasupra reprezentantul Guvernului în teritoriu? De ce a permis să se producă aceste nereguli şi nu a bătut alarma?
A acumulat, în calitatea sa de candidat la funcţia de primar al oraşului Ungheni, 534 voturi, de 8,5 ori mai puţin decît Alexandru Ambros. În schimb, l-a propulsat pe locul I pe comunistul Ilie Ciocanu.
Trei. O bună parte din vină îi apaţine şi actualului primar de Ungheni, Alexandru Ambros, care a dat dovadă de un adevărat talent în ceea ce priveşte traseismul politic. S-a întîmplat ca în vestita poveste „Gogoaşa”: „De la AMN am fugit, de la PDM am fugit…”. Şi a ajuns, într-o bună zi, la PLDM.  Iar alegătorul, cel versat şi inteligent, nu iartă un asemenea comportament.
Aşadar, zarurile au fost aruncate. Ungheniul a ales… comunismul. Citeam undeva: ţara care alege comunismul este sortită să stea în genunchi. Dar oraşul?
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *