Luna iunie. Ştiaţi că…?

iunie, luna, date remarcabile
Imagine:comenzicalendare.blogspot.com

Ştiaţi că luna iunie are cele mai multe date remarcabile şi memorabile? Tot în luna iunie, pe data de 21, este atestată cea mai lungă zi a anului, acest fenomen  fiind numit solstiţiul de vară.
Iunie este a şasea lună a anului în calendarul Gregorian şi una dintre cele patru luni cu o durată de 30 de zile. Numele lunii (din latină Iunius) vine de la zeiţa Iuno, soţia lui Jupiter, care este protectoarea femeilor măritate. Grecii numeau luna iunie Skirophorion. La noi în Moldova, luna iunie, popular, se numeşte Cireşar.
În iunie s-au născut:
Rodica Mureşan, actriţă româncă; Thomas Hardy, scriitor englez; Johnny Weismuller, primul „Tarzan“ din istoria cinematografiei; Tony Curtis, actor american, Nicolae Iorga, istoric; Ion Marin Sadoveanu, scriitor, dramaturg, romancier român; Paul Gauguin, pictor francez, Tom Jones, solist şi compozitor englez; Johnny Deep, actor american; Ion Creangă, scriitor; Jacques-Yves Cousteau, oceanograf francez; George Bush senior, preşedinte al SUA; Vasile Alecsandri, poet; Elena Cuza, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza; Lionel Richie, cunoscut interpret american; Isabella Rossellini, actriţă italiană; Puiu Călinescu, mare actor român de comedie; Isabelle Adjani, actriţă franceză; Nicolae Bălcescu, om politic, istoric, economist şi scriitor român; Mike Tyson, boxer american, Marian Lupu, preşedinte interimar al R. Moldova; Constantin Stere, om politic, jurist, savant, scriitor.
Tot în iunie
Congresul Internaţional de la Berlin recunoaşte independenţa României (1 iunie 1878)
S-a produs prima genă artificială la Universitatea Wisconsin din SUA (3 iunie 1970)
Tratatul de la Trianon – puterile aliate şi Ungaria recunosc unirea Transilvaniei cu România (4 iunie 1920)
Ilie Năstase cîştigă turneul de tenis de la Roland Garos (5 iunie 1973)
A fost executat, la Constantinopol, Constantin Cantacuzino (6 iunie 1716)
A murit Ciprian Porumbescu, mare compozitor şi dirijor român ( 6 iunie 1883)
A fost lansată naveta americană „Discovery“ (8 iunie 1995)
A murit, la Bucureşti,  poetul Mihai Eminescu (15 iunie 1889)
Înfiinţarea companiei Ford Motors, la Detroit, SUA (16 iunie 1903)
Lansarea navei cosmice Vostok 6, cu Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut din lume la bord (16 iunie 1963)
A murit, la Berlin, marele scriitor român Ion Luca Caragiale (22 iunie 1912)
A murit cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Tănase (22 iunie 1963)
Declararea suveranităţii Republicii Moldova (23 iunie 1990)
Prima expoziţie de pictură a lui Pablo Picasso, la Paris (24 iunie1901)
Prima menţionare a Adunării Ţării, în Moldova (25 iunie 1441)
Primul bancomat din lume este instalat în Enfield, Londra, Marea Britanie (27 iunie 1967)
Înfiinţarea „Organizaţiei Internaţionale de Radiodifuziune şi Televiziune“ (28 iunie1946)
Începe domnia lui Alexandru cel Bun, în Moldova (29 iunie 1400)
Apare romanul „Pe aripile vantului“ de Margaret Mitchell (30 iunie 1936)
Hong Kong-ul revine sub suveranitatea Chinei (30 iunie 1996).
Date remarcabile şi memorabile
1 iunie – Ziua internaţională a protecţiei copiilor
4 iunie – Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii
4 iunie – Ziua mondială pentru diversitate în dialog şi dezvoltare
4 iunie – Ziua lucrătorului bancar
5 iunie – Ziua mondială a mediului
5 iunie – Ziua amelioratorului
10 iunie – Ziua grănicerului
12 iunie – Ziua internaţională împotriva exploatării copilului prin muncă
12 iunie – Ziua lucrătorilor din industria uşoară
14 iunie – Ziua mondială a donatorului de sînge
17 iunie – Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei
19 iunie – Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului
22 iunie – Ziua comemorării victimelor fascismului
23 iunie – Ziua suveranităţii
23 iunie – Ziua mondială olimpică
25 iunie – Ziua inventatorului şi raţionalizatorului
26 iunie – Ziua internaţională contra abuzului traficului de droguri
26 iunie – Ziua internaţională pentru sprijinirea victimelor torturii
Cine-i născut în luna iunie…
1 iunie – Lidia Nedelcu, operator „Inter TV”
2 iunie – Tatiana Siliuc, secretar primăria Valea Mare
2 iunie – Ion Pogonea, medic traumatolog, Centrul Medicilor de Familie
3 iunie – Victoria Chirică, medic de familie, Rădenii Vechi
5 iunie – Iulia Pancu, şefa Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport
6 iunie – Eugenia Antoci, medic de familie, Valea Mare
12 iunie – Iurie Filimon, primarul satului Corneşti
12 iunie – Ina Rusu, secretar, primăria Teşcureni
14 iunie – Ala Boxan, medic ginecolog Ungheni
21 iunie – Gheorghe Filipovici, directorul Gimnaziului “Anatol Popovici” din Boghenii Noi
21 iunie – Tudor Şeptelici, specialist Direcţia asistenţă socială şi protecţie a familiei Ungheni
26 iunie – Ludmila Guzun, vicepreşedintele raionului
26 iunie – Vasile Bodrug, primar de Hîrceşti
28 iunie – Stela Harabagiu, medic oftalmolog Ungheni.
iunie, luna, date remarcabile A trecut de vîrsta copilăriei, dar în suflet încă se simte copil
Pentru Lidia Nedelcu, operator la televiziunea prin cablu “Inter TV”, ziua de naştere este un eveniment foarte important, nu numai pentru faptul că această zi semnifică începutul verii sau că e ziua cînd s-a născut ea, dar pentru că se sărbătoreşte Ziua internaţională a protecţiei copilului. “Am trecut de mult de vîrsta copilăriei, chiar din momentul cînd viaţa m-a pus la încercare şi mi-a dat greutăţi pe care a trebuit să le înfrunt. Totuşi, în suflet am rămas copil”, a subliniat dînsa pentru “Expresul de Ungheni”. Se mîndreşte mult şi e mîndră că s-a născut pe 1 iunie, chiar dacă uneori cei apropiaţi fac glume pe seama ei şi îi spune că încă mai este copil. Ea nu se supără.
La cei 21 de ani pe care i-a împlinit, Lidia Nedelcu îşi doreşte mai mult decît orice sănătate. Îşi mai doreşeşte, ce-i drept, să o iubească cei din jur şi să o aprecieze la justa valoare nu doar ca om, dar şi ca specialist în domeniul care activează.
“Cred că  nimeni nu se simte confortabil, dacă nu este apreciat şi stimat de cei din jur”, spune dînsa. În pofida tuturor greutăţilor pe care le-a întîlnit, se consideră, totuşi, o persoană norocoasă şi crede că a obţinut deja rezultate frumoase în toţi aceşti ani. “Uneori, îmi doresc mai multe de la viaţă, dar alteori mă mulţumesc cu ceea ce am”, recunoaşte dînsa.
iunie, luna, date remarcabileSe străduie să greşească cît mai puţin
Pe 5 iunie, în zi de duminică, se va produce unul dintre cel mai importante evenimente ale anului în Republica Moldova – vom alege cele mai potrivite persoane pentru funcţia de primari şi consilieri. Tot pe 5 iunie este marcată Ziua mondială de protecţie a mediului, dar şi Ziua melioratorului.
Pe 5 iunie, cu mulţi ani în urmă, s-a născut şi Iulia Pancu, şefa Direcţiei învăţămînt, tineret şi sport Ungheni. Nimic nu este întîmplător în această lume. Chimist de formaţie, dînsa pune, în primul rînd, un mare accent pe produsele naturale pe care le are în preajmă. “Cumpăr în permanenţă literatură despre plantele medicinale. Sînt nişte informaţii utile pentru orice om. Atunci cînd e cazul şi momentul, povestesc cu plăcere tot ce ştiu despre plante”, recunoaşte dînsa. Chiar dacă este bine informată în acest domeniu, din cauza programului încărcat, nu reuşeşte să adune plantele medicinale.
Îşi doreşte ca ziua de 5 iunie să treacă foarte repede. “Sîntem în perioada examenelor şi vreau ca toată atenţia să fie acordată acestui exerciţiu, nu mie”, a recunosct Iulia Pancu. Nu-i place să se afle mult în euforia sărbătorii. Ştie exact că cei apropiaţi îi vor spune cuvinte simple, venite din suflet. Nu îşi doreşte nimic special de ziua ei, îşi doreşte ceva modest. De obicei, îşi începe ziua de naştere cu cei apropiaţi, pentru că anume ei sînt cei care se străduie să-i aducă în dar cuvinte  frumoase dis-de-dimineaţă. Îşi mai doreşte să nu aibă probleme mai mari decît ar putea să le ducă şi să le soluţioneze. “Uneori, Dumnezeu mă ridică. Uneori, mă coboară. Îi mulţumesc că mi-a dat înţelepciunea să fac faţă tuturor obstacolelor”, a accentuat Iulia Pancu.
iunie, luna, date remarcabileSuccesul se compune din realizări mici care, împreună, formează o realizare mare
Pe 26 iunie, Ludmila Guzun, vicepreşedintele raionului, va împlini 50 de ani. Este un jubileu important chiar şi pentru o femeie care nu vrea să-şi numere anii.
Pentru dînsa ziua de naştere este o zi deosebită, pe care doreşte să o sărbătorească alături de cei dragi. Crede că e un prilej de sărbătoare nu doar pentru ea, ci şi pentru cei apropiaţi. “De obicei, în ritmul acesta al vieţii, destul de intens, cînd ajungi la ziua ta de naştere, te mai uiţi în urmă şi te gîndeşti la ceea ce ai realizat, mai faci şi unele planuri de viitor”, a accentuat dînsa.
Ludmila Guzun are în palmares numeroase realizări. Nu e simplu să ajungi un vicepreşedinte de raion. Nu e simplu nici să creşti şi să educi un fecior de nota zece. Nu e simplu să ai o familie frumoasă şi sănătoasă. Iată că Ludmila Guzun le-a reuşit pe toate, cîştigînd dragostea şi respectul celor din jur.
Tot ceea ce îşi doreşte la acest jubileu este sănătate ei şi celor dragi. Şi fericire. Din punct de vedere profesional, susţine că are încă multă putere şi capacitate să realizeze lucruri frumoase. Are numeroase planuri de viitor şi speră să reuşească să le realizeze. Se mîndreşte cu familia sa minunată şi bună, care o susţine în toate şi îi este mereu alături. “M-am străduit sa fac faţă tuturor lucrurilor”, spune dînsa cu referire la realizările profesionale pe care le-a avut în activitatea sa de pînă acum. “Succesul se compune din nişte realizări parcă mici la prima vedere. Dar din acestea se compune succesul adevărat”, conchide Ludmila Guzun, subliniind, totodată, că orice om poate să obţină ceea ce-şi doreşte, dacă vrea cu adevărat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *