AUDIO | Lacul Delia – prizonier al stufului

lacul Delia, Ungheni, stuf, plajă
Imagine:piscinenaturale.blogspot.com

Cel mai atractiv loc de petrecere a caniculei  la Ungheni dintotdeauna a fost plaja orașului, însă ea cu timpul nu mai răspunde cerințelor la zi.
Plaja lacului Delia din Ungheni se află într-un „hal fără de hal”.  Spre apă se poate veni doar pe o cărăruie îngustă ce împarte malul în două brațe pline cu verdeață foșnitoare de stuf în loc de nisipul obișnuit. Iar ceea ce se numea altă dată nisip e împietrit și acoperit cu alt fel de verdeață, fără a putea fi exploatat conform destinației. Sub gardurile gospodarilor din vecinătate  întâlnești gunoi de la un capăt la altul pe toată dimensiunea de la baraj până la stația de închiriere a catamaranelor. O gunoiște improvizată își deschide cinic rana infectabilă chiar pe mal, iar crengile rupte de vânt, iarba cosită în anul trecut se întâlnesc la tot pasul. Cabinele pentru schimbarea lenjeriei stau pleoștite pe o parte, rugina le înghite și vântul le ajurează, de aceea cel mai bine ar fi de le ridicat pentru a nu deteriora definitiv fața plajei orășenești. Apa e răcoroasă, limpede, centrul de sănătate n-a preluat încă probe și de aceea inscripția de anul trecut precum că scăldatul e interzis este devalorizată temporar. Doar n-a fost an ca în toiul sezonului de scăldat să nu se determine vibrioni holerici, tot felul de bacili și microfloră periculoasă pentru sănătate. Până mai una alta copii vin și vin la scăldat.
[audio:Lacul Delia prizonier al stufului.mp3]
Când tocmai am pornit spre a căuta vre-un funcționar împuternicit să dea  un răspuns calificat la întrebarea, când va fi adusă în ordine plaja orășenească,  în întâmpinare venea domnul Donici, șeful secției orășenești de amenajare și înverzire. Or aceasta deja însemna că plaja nu mai este chiar de tot fără supraveghere.
De partea stângă a lacului privind de pe baraj situația poate ieși de sub control deoarece pâlcurile de stuf înaintează fulgerător, iar pe partea dreaptă cetățenii pe o lungime de câteva sute de metri de mal au aruncat în apă tot felul de lucruri ieșite din uz, iar pe mal s-au stocat foarte mult gunoi. Un loc de agrement ce altă dată scotea mii de cetățeni la desfășurarea zilei lui Neptun, la desfășurarea competițiilor de sport nautic se transformă într-o baltă cu iz de stagnare.
Pentru Radio Moldova Actualități
Timofei Blănaru


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *