Curiozităţi electorale de la Ungheni

curiozitati electorale Ungheni consiliiDin cei 385 de consilieri locali (în 33 de consilii locale) 141 sînt din partea PCRM, 116 – PLDM, 74 – PDM, 44 – PL, 4 independenţi, cîte 3 – Partidul Republican şi, respectiv, Partidul pentru Neam şi Ţară (AntiMafia).
27 din cei 32 de primari aleşi în raionul Ungheni au acumulat între 51 şi 62% din sufragii şi doar 5 au depăşit cota de 70%.
La Măcăreşti, satul de baştină al liderului local al PLDM, Iurie Toma, formaţiunea respectivă a reuşit să obţină doar trei mandate din cele 15 în consiliul local. Conform cu numărul de voturi acumulate, s-a clasat pe locul III (432 de voturi), după PCRM (581 voturi) şi PDM (484 de voturi).
Partidul Comuniştilor nu a reuşit să obţină nici un mandat în consiliul local Cornova, iar în consiliile din Cetireni, Condrăteşti şi s. Corneşti – doar cîte un singur mandat.
Partidul Liberal a obţinut în oraşul Ungheni 741 de voturi, doar cu 118 mai mult decît consilierul independent Eduard Bejenaru.
La Costuleni, în satul de baştină al secretarului general al PDM, Vitalie Vrabie, pentru formaţiunea respectivă au votat doar 178 de alegători. Partidul a obţinut astfel doar 2 mandate din cele 13 în consiliul local.
Din cei 14 primari, aleşi în turul I, 11 şi-au exercitat mandatul de primar şi în anii 2007-2011. În turul II au fost aleşi, pentru a doua oară consecutiv, încă 5 primari.
Doar un singur primar din raionul Ungheni a fost ales pentru a treia oară consecutiv – Ana Decusar din Cetireni.
Partidul Liberal Democrat nu a reuşit să obţină nici un mandat în consiliile locale Agronomovca, Hîrceşti, Morenii Noi. Cîte un singur mandat are la Alexeevca, Costuleni, Petreşti.
Partidul Liberal nu a obţinut nici un mandat în consiliile locale din: Agronomovca, Boghenii Noi, Buşila, Cioropcani, Morenii Noi, Năpădeni şi Sculeni. Are un singur mandat în consiliul orăşenesc Ungheni, dar şi în consiliile Alexeevca, Cetireni, Chirileni, Cornova, Floriţoaia Veche, Măcăreşti, Măgurele, Mănoileşti (baştina liderului organizaţiei teritoriale a PL, Anatol Arhire), Petreşti, Rădenii Vechi, Teşcureni, Todireşti, Unţeşti şi Valea Mare.
Partidul Democrat nu are nici un mandat în consiliile locale Agronomovca şi Sculeni, iar în consliile Petreşti, Rădenii Vechi, Zagarancea, Buşila, Cetireni, Chirileni, Cioropcani, Floriţoaia Veche – doar cîte unul.
Din cei 33 de primari din raion doar 4 sînt femei şi toate patru au exercitat funcţia de primar şi în anii 2007-2011. Toate patru primăriţe au fost realese din turul I de scrutin.
Cea mai mică diferenţă în confrunatrea pentru fotoliul de primari din turul II al alegerilor locale s-a înregistrat la Măgurele. Primarul Aurel Popa l-a surclasat pe contracandidatul său Ion Zmeu cu doar 12 voturi.
Cea mai mare prezenţă la vot în turul II s-a înregistrat la Sineşti – 55,4%, iar cea mai mică – la Todireşti – 42,96.
Pentru funcţia de consilier orăşenesc Ungheni s-au confruntat în alegerile curente 9 candidaţi independenţi. Doar unul dintre ei a reuşit să acceadă în Consiliu – Eduard Bejenari, care a fost ales pentru a doua oară consecutiv.
Au făcut o încercare de a ajunge în Consiliul raional şi doi candidaţi independenţi. A reuşit doar unul – Natalia Chirinciuc-Munteanu din or. Corneşti care se află, astfel, la al treilea său mandat de consilier raional independent.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *