Cu şi fără draperii: alegătorii ungheneni s-au conformat

draperii ungheni alegeri locale turul doiDe la ora 7.00 pînă la ora 11.00 alegătorii din cele 46 de secţii de votare din raionul Ungheni au votat în cabine fără draperii. „Marea majoritate s-a conformat noii situaţii”, au declarat reprezentanţii consiliilor electorale pe care i-am contactat telefonic.
„Lumea votează şi cu perdele la cabinele de votare, a votat şi fără perdele. Atmosfera e calmă, liniştită. Oamenii ies mai repede din cabine, căci au de aplicat ştampila pe un singur buletin de vot”, ne-a spus Svetlana Botnari, preşedinta consiliului electoral Bumbăta.
E linişte şi pace şi în oraşul Corneşti. Potrivit Eleonorei Croitoru, membră a consiliului electoral din localitate, de dimineaţă aici se simte un activism puţin mai mare decît la 5 iunie.
Mai slab se votează în satul Costuleni, susţine preşedinta consiliului electoral Tatiana Solomon. Diferenţa nu e foarte mare, dar, în orele de dimineaţă, s-a resimţit o anumitră pasivitate. Dintre alegătorii ce s-au prezentat la urna de vot în Costuleni pînă la ora 11.00, cînd lipseau draperiile  la cabinele de vot, doar vreo trei persoane s-au indignat şi au cerut ca acestea să fie repuse. În rest, lumea s-a conformat şi a votat, indiferent dacă erau sau nu draperii la cabine.
Începînd cu ora 11.00, draperiile au fot repuse la toate cabinele de vot din secţiile de votare ale raionului Ungheni.  Nu a fost complicat, pentru că nimeni nu le-au scos complet, ci le-au dat într-o parte sau le-au înfăşurat, „ca să arate mai frumos”.
Reamintim că CEC a obligat birourile electorale ale secţiilor de votare, printr-o decizie a sa din 14 iunie, să înlăture draperiile de la intrarea în cabinele de vot, în scopul de a  contracara şi preveni eventualele fraude electorale. În seara de sîmbătă, 18 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia CEC, astfel că instalarea draperiilor la cabinele de vot a devenit obligatorie. Documentul respectiv a parvenit la Comisia Electorală Centrală în dimineaţa zilei de 19 iunie, fiind transmis ulterior tuturor consiliilor de circumscripţie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *