COALIŢII POSTELECTORALE // AIE creează coaliţii la nivel local


coaliţii, partide, lideri,
Imagine:unimedia.md

Liderii partidelor Alianţei pentru Integrare Europeană vor semna zilele acestea un acord care va sta la baza constituirii coaliţiilor la nivel local. După alegerile locale din 5 iunie, AIE deţine majoritatea în 27 de raioane. Noul acord va stabili principiile în baza cărora va fi aleasă puterea locală, preşedinţii şi vicepreşedinţii de raioane. Liderul PD, Marian Lupu, a declarat că la partajarea responsabilităţilor în teritoriu se va ţine cont de numărul mandatelor fiecărui partid, dar în primul rând va fi luată în consideraţie opinia partenerilor.



Liderii organizaţiilor de partid teritoriale au salutat semnarea acestui document. Unii dintre ei au început discuţiile pe marginea creării alianţelor locale imediat după anunţarea rezultatelor alegerilor locale din 5 iunie. În unele localităţi consilierii comunişti au încercat deja să poarte tratative cu consilieri din partea partidelor democratice. Liderii AIE au exclus însă orice posibilitate de creare a unor coaliţii cu PCRM.
Salută decizia AIE
Iurie Toma, preşedintele organizaţiei teritoriale a PLDM din Ungheni, ne spune că ei s-au întâlnit şi au discutat cu liderii teritoriali ai PD şi PL. „Noi am convenit din start să creăm o alianţă. Este unica noastră şansă de a asigura o guvernare eficientă la nivel local”, ne-a spus el. „Imediat ce va fi semnat acordul, ne vom întâlni pentru a discuta următorii paşi pe care urmează să-i realizăm. Noi am salutat iniţiativa liderilor AIE”, ne-a spus liderul OT PD din Ungheni, Petru Langa. Întrebat dacă e adevărat că unii consilieri comunişti au încercat să poarte discuţii cu consilierii democraţi în vederea asigurării viitoarei majorităţi în consiliu, Langa a lăsat să se înţeleagă că aceştia au tatonat terenul. „Comuniştii s-au apropiat să discute variantele posibile prin care pot fi antrenaţi în procesul de guvernare. Au fost discuţii pur personale, informative, nu în numele fracţiunii sau al partidului”, a mai spus el.
„Din start, am respins orice discuţie cu comuniştii”
Victor Său, preşedintele organizaţiei teritoriale PLDM din Soroca, ne-a informat la rândul său că s-a întâlnit cu liderii formaţiunilor teritoriale ale PD şi PL, încă la începutul acestei săptămâni. „Vom fi în continuare o alianţă la nivel local. Luni, am discutat partajarea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte al raionului. Am ajuns la o înţelegere în acest sens, am pregătit şi un acord pe care urmează să-l revadă PL şi PD, în vederea unor eventuale propuneri sau modificări, pe care îl vom semna zilele acestea”, ne-a spus Său. AIE la Soroca deţine 19 mandate de consilier, PCRM – 14 mandate. „S-a apropiat de mine vicepreşedintele Partidului Comuniştilor şi mi-a propus să facem coaliţie. Nu am încercat să aflu care este oferta lor. Din start, am respins orice propunere şi le-am recomandat consilierilor să nu se întâlnească în mod separat cu aceştia, să nu cadă în ispită”, a ţinut să precizeze Său, afirmând că comuniştii au încercat să poarte discuţii şi cu ceilalţi lideri ai formaţiunilor care au acces în consiliu. Vladimir Nicuţă, liderul local din partea PD de la Soroca, ne spune că aici alianţa de guvernare democrată funcţionează încă din 2007, „vom continua această tradiţie, nu există alte căi de guvernare”, crede el.
„Ai noştri sunt calmi”
La Străşeni, Partidul Comuniştilor deţine 9 mandate, spre deosebire de partidele AIE care au obţinut 23 de mandate de consilieri raionali. „Ne-am întrunit într-o şedinţă cu liderii PLDM şi PD. Suntem de acord să creăm o alianţă la nivel local. Acum, discutăm partajarea funcţiilor în consiliul raional, ca instituţia  să-şi reia activitatea”, ne-a spus liderul OT PL, Lilian Carp.
La rândul său, reprezentanţii OT PLDM din or. Hânceşti ne-au informat că aici comuniştii deţin 7 mandate, AIE – 28. „Nu încercăm să purtăm nicio discuţie. Comuniştii noştri sunt calmi”, ne-a spus Ion Tonu.
Amintim că noul acord ce va sta la baza creării unor coaliţii la nivel local este elaborat de un grup de lucru din care fac parte Victor Bodiu (PLDM), Valeriu Lazăr (PD) și Mihai Moldovanu (PL).

Sursa: Svetlana Corobceanu, Jurnal de Chişinău
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *