Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova să-şi diversifice sursele energetice


UE, Moldova,reţele energetice
Imagine:voceabasarabiei.net

Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova să găsească posibilităţi de conectare a reţelelor sale energetice la cele româneşti. Declaraţia îi aparţine şefului Delegaţiei UE în Republica Moldova, Dirck Schuebel, transmite Info-Prim Neo.
Moldova este dependentă 200% de gazele şi petrolul rusesc, iar energia electrică livrată Moldovei este produsă în Transnistria şi această companie este totalmente în proprietatea companiei ruse. Încercăm să ajutăm Republica Moldova să-şi conecteze reţelele sale energetice la reţelele româneşti”, a declarat Dirck Schuebel la ceremonia de lansare a unui centru de informare şi documentare UE.
Potrivit ambasadorului, pentru conectarea la conductele de gaze româneşti este nevoie de construcţia unui tronson care va uni oraşele Ungheni şi Iaşi, cu lungimea de 40 km. Republica Moldova va obţine în anul curent 45 de milioane de euro de la UE pentru creşterea eficienţei energetice.
Şeful Delegaţiei UE a făcut aceste declaraţii în contextul enunţării sprijinului de care a beneficiat şi beneficiază Republica Moldova. „Mai există şi multe alte lucruri de realizat pentru a ajuta Republica Moldova în anumite chestiuni cruciale. Unul din domeniile cele mai importante este reformarea structurilor de drept şi sistemul judiciar”, a spus diplomatul european.
Dirck Schuebel a menţionat că relaţiile dintre Moldova şi UE s-au intensificat începând cu septembrie 2009. „Guvernul Moldovei a reuşit să aducă mulţi reprezentanţi şi lideri ai structurilor europene la Chişinău. Din 1991 şi până în 2009 au sosit doar 4 comisari europeni, iar începând cu septembrie 2009 Moldova a fost vizitată de 6 comisari. Oficialităţile de la Bruxelles întotdeauna rămân impresionate de cât de bine sunt pregătiţi reprezentanţii Moldovei la întâlnirile pe care le au”, a subliniat şeful Delegaţiei UE.
UE alocă Republicii Moldova, pentru anii 2010-2013, 550 de milioane euro sub formă de grant nerambursabili. „Printre statele care beneficiază de asistenţă în cadrul instrumentului european de vecinătate şi parteneriat Republica Moldova ocupă locul 2 ca mărime a asistenţei, cu excepţia Palestinei”, a precizat Dirck Schuebel.
Sursa:voceabasarabiei.net


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *