Oameni priviţi chiorîş în raionul Ungheni


http://www.google.md/imgres?imgurl=http://www.vova.ro/wp-content/uploads/2010/10/psihiatrie-semn.jpg&imgrefurl=http://www.vova.ro/suferinta-psihica-vs-suferinta-sociala/

Discriminarea şi stigmatizarea persoanelor cu afecţiuni mintale în raionul Ungheni rămîn încă fenomene frecvent întîlnite şi ar putea fi depăşite doar cu implicarea şi dorinţa localnicilor şi a autorităţilor. Specialiştii consideră că fenomenele respective sînt alimentate de slabele cunoştinţe despre ce sînt afecţiunile mintale.
Mariana Balmuş, directoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din Ungheni, consideră că despre discriminarea şi stigmatizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală se vorbeşte prea puţin, iar autorităţile locale sînt preocupate de problemele persoanelor cu probleme de sănătate mintală atît timp cît nu se confruntă cu această problemă personal.
„Grija pentru persoanele bolnave psihic trebuie să o poarte, din punctul lor de vedere, cadrele medicale, asistenţa socială şi poate, uneori, organele de drept”, spune dînsa, subliniind, totodată,  că la Ungheni problema persoanelor respective este considerată una ce ţine de medicină şi mai puţin a societăţii.
Vorbind despre gradul de toleranţă a comunităţii unghenene faţă de persoanele cu probleme de sănătate mintală, Mariana Balmuş a remarcat pentru „Expresul de Ungheni” că populaţia pare să fi acceptat ideea că există astfel de persoane, dar îşi schimbă părerile cînd sînt întrebaţi dacă ar fi de acord să aibă un vecin cu afecţiuni mintale sau dacă s-ar căsători cu o persoană cu tulburări mintale.
La nivel naţional, datele unui studiu („Percepţiile populaţiei din R. Moldova privind fenomenul discriminării”), efectuat recent de Fundaţia Soros-Moldova, arată că circa 70% dintre cei 1200 de respondenţi din 88 de localităţi consideră că cel mai discriminat grup de persoane sînt oamenii cu probleme de sănătate mintală. Deşi recunoaştem acest fapt, continuăm să-i privim chiorîş pe cei care văd lumea în alte dimensiuni şi culori, iar prin indiferenţa noastră faţă de ei dăm naşterii diferenţelor.
În raionul Ungheni, potrivit datelor oficiale, sunt peste 2600 de persoane cu probleme mintale, dintre care circa 760 sînt copii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *