INVESTIGAŢIE: „Jaful deceniului” la Ungheni (partea II)

Silva-Centru, Ungheni, Filimon, jaf
Imagine:Timpul.md

Săptămâna trecută, TIMPUL a scris despre mai multe ilegalităţi comise în perioada guvernării comuniste la Întreprinderea de stat pentru silvicultură din Ungheni „Silva-Centru”. În urma unei revizii economico-financiare efectuate la întreprindere, Centrul Anticorupţie a constatat că, între anii 2001- 2010, fostul director al întreprinderii, comunistul Gheorghe Filimon, ar fi comis mai multe ilegalităţi, fiind susţinut atunci de fostul director general al „Moldsilva”, Anatolie Popuşoi. CCCEC a constatat că fostul director al „Silva-Centru” a adus prejudicii financiare enorme prin înstrăinarea mai multor bunuri şi active ale întreprinderii. Cu toate acestea, pe numele ex-directorului „Silva-Centru” este deschis un dosar penal, doar în privinţa unei singure infracţiuni. TIMPUL a intrat în posesia unui document care arată că Gheorghe Filimon şi fratele acestuia, Alexei Filimon (care candidează actualmente pentru încă un mandat la funcţia de primar), au folosit numele premierului Vlad Filat şi al fostului director general al „Moldsilva”, Gheorghe Vdovîi, pentru a putea înstrăina bunuri ce aparţineau întreprinderii, în valoare de sute de mii de lei.
Hotărîre de Guvern inexistentă

Documentul, care datează din luna decembrie a anului trecut, pare să fie, la prima vedere, o hotărîre de Guvern. Iluzia unui document autentic este creată de prezenţa numelui prim-ministrului Vladimir Filat şi a ex-directorului general „Moldsilva”, Gheorghe Vdovîi. Potrivit documentului, la solicitarea Primăriei satului Teşcureni, premierul Vlad Filat ar fi emis o hotărîre de guvern prin care transmite de la balanţa Agenţiei „Moldsilva” mai multe bunuri spre folosinţă Primăriei Teşcureni, cu scopul, cităm: „spre a folosi bunurile primite pentru deservirea instituţiilor de învăţămînt şi a cetăţenilor din teritoriu conform legislaţiei în vigoare ”. Mai mult ca atît, pentru această hotărîre şi-a dat acordul şi directorul de atunci al „Moldsilva”, Gheorghe Vdovîi. Bunurile care urmau să fie date în folosinţa Primăriei Teşcureni au o valoare totală de aproape 328.000 de lei. În document se menţionează că este vorba despre o clădire a morii, un mecanism de măcinat porumb, o oloiniţă, o brutărie şi o moară de grâu. Potrivit conducerii actuale a întreprinderii „Silva-Centru”, utilajul pentru moară şi brutărie, care urma să fie transmis la balanţa primăriei, a fost cumpărat de Gheorghe Filimon de la gospodăria ţărănească pe care o conduce sora sa. Conform reviziei efectuate de CCCEC, utilajul procurat de Filimon a generat doar pierderi pentru întreprindere. Astfel, din perioada 2004-2010, brutăria şi complexul de mori au generat pierderi în sumă de peste 300.000 de lei. Conducerea „Silva-Centru” presupune că, din cauza nerentabilităţii lor, fostul director al „Silva-Centru” a decis să le predea, pur şi simplu, conducerii satului Teşcureni, unde fratele acestuia era primar, deşi bunurile ar fi fost cumpărate iniţial cu aproape 500.000 de lei – bani „rupţi” din bugetul întreprinderii.
Filat şi Vdovîi nu ştiu nimic…

Să revenim însă la documentul în cauză. Aspectul legal al acestuia este contestat de actualii specialişti de la „Silva-Centru”. Ei sunt siguri că este vorba despre o falsificare grosolană din partea celor doi fraţi, care au prejudiciat bugetul întreprinderii, urmărind anumite interese personale. Mai mult, documentul poate fi uşor confundat cu oricare altă hîrţoagă, dacă nu ar fi fost plasată ştampila Primăriei Teşcureni, iar alături – presupusa semnătură a lui Alexei Filimon.

Ca să verificăm dacă totuşi este autentic acest act, l-am expediat Guvernului pentru verificare. Contactat de TIMPUL, purtătorul de cuvânt al premierului, Igor Volniţchi, a declarat că, în urma verificărilor, s-a stabilit că prim-ministrul nu a semnat vre-o dată un asemenea act. „Un astfel de document nu a trecut prin Guvern, nu a fost aprobat în şedinţă de Guvern, dar nici aprobat de prim-ministru”. Totodată, Igor Volniţchi a declarat că organele de resort vor efectua investigaţiile de rigoare pentru a stabili de unde a apărut acest document şi cine este responsabil de „fabricarea” lui. Ex-directorul „Moldsilva” susţine, de asemenea, că nu cunoaşte despre ce este vorba şi nu a semnat niciodată dată vreun act prin care bunurile agenţiei să fie transmise Primăriei Teşcureni. „Nu am semnat niciodată un astfel de document. Consider că este vorba despre un fals, mai ales ştiind că la „Silva-Centru” au mai fost comise şi alte ilegalităţi”. Gheorghe Vdovîi nu a dorit să facă mai multe declaraţii referitor la subiectul dat, motivînd că nu mai exercită funcţia de director general al „Moldsilva”, dar a declarat că este de obligaţia organelor competente să ancheteze cazul şi să stabilească cine se face vinovat. De asemenea, Vdovîi a infirmat faptul că un asemenea document ar fi fost prezentat la agenţie pentru examinare.
Alexei Filimon vrea să devină iarăşi primar…
În cazul documentului „fabricat”, Gheorghe Filimon şi fratele acestuia ar putea fi traşi la răspundere pentru escrocherie, dar s-ar putea ca cei doi să iasă basma curată. Şi asta – pentru că, potrivit juriştilor, este foarte greu de stabilit dacă în cazul dat poate fi vorba despre infracţiune. Contactat de TIMPUL, juristul Vitalie Nagacevschi a declarat că este nevoie de mai multe dovezi pentru a stabili dacă, în acest caz, Alexei Filimon a încălcat legea. „Dacă cineva tapează la calculator o hîrtie şi spune tuturor că este vorba despre o lege, el nu poate fi tras la răspundere pentru aceasta. În cazul în care bunurile despre care se vorbeşte în document au fost transmise spre folosinţă instituţiei publice, atunci persoana responsabilă de acest act ar putea fi acuzată de escrocherie şi trasă la răspundere conform legislaţiei în vigoare”.
Întrucât „Moldsilva” nu a dat curs solicitării celor doi Filimoni, unul dintre ei, fratele acestuia, Alexei, se poate bucura din plin de timpul pe care îl are în campania electorală pentru a se pregăti să stea încă patru ani în fotoliul de primar. Iar Gheorghe Filimon este deja cercetat penal, dar în legătură cu alt caz.
Sursa: Irina Papuc, Timpul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *