FOTO | Au comemorat victimele unei maladii nemiloase

Peste 70 de lumînări au fost aprinse, în amiaza zilei de 15 mai, în Piaţa Primăriei din Ungheni. Astfel, zeci de tineri au comemorat victimele SIDA, o boală dintre cele mai crunte la ora actuală, care deja începe să facă ravagii şi pe la noi. „Este pentru prima dată cînd la Ungheni are loc o asemenea acţiune prilejuită de Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate din cauza SIDA, marcată anual în a treia duminică a lunii mai”, a subliniat doctorul Igor Obadă, preşedintele ONG „Vis-Vitalis”.
SIDA, HIV,  lumînări, infectaţi, comemorare, Ungheni
Evenimentul s-a produs, graţie unui grant oferit de către Fundaţia „Soros-Moldova” pentru realizarea proiectului „Ziua lumînărilor aprinse la Ungheni”. Aplicant: ONG „Vis-Vitalis”.    Anterior, a avut loc şi un concurs de desene între elevii instituţiilor preuniversitare din localitate, acesta avînd genericul: „Vigilenţă, nu indiferenţă”. Tinerii prezenţi la eveniment, îmbrăcaţi în tricouri albe cu o panglică roşie în piept –  simbolul luptei contra SIDA, au mers în tăcere pe strada centrală a Ungheniului, după care s-au oprit în piaţă, unde au aprins lumînări în memoria celor ce s-au stins din cauza nemiloasei boli.
SIDA, HIV, infectaţi, lumînări, Ungheni
Potrivit lui Tudor Leva, specialist în cadrul Centrului Medicină Preventivă, deşi primul caz de infectare cu HIV a fost înregistrat la Ungheni cu zece ani mai tîrziu decît în republică, adică în anul 1997, situaţia este în prezent destul de alarmantă. Deja au decedat de SIDA şapte persoane din cele 53 infectate şi depistate. Cele mai multe persoane infectate cu HIV, 22 la număr, sînt înregistrate în oraşul Ungheni. Virusul respectiv a fost depistat şi la unele persoane din 16 localităţi ale raionului. Avem şi doi copii infectaţi, unul fiind născut de la o mamă HIV-pozitivă.
În acest context, evenimentul de duminică a fost unul care să atragă atenţia opiniei publice asupra unei probleme care riscă să devină din ce în ce mai stringentă.
SIDA, HIV, infectaţi, lumînări, Ungheni
SIDA, HIV, infectaţi, lumînări, Ungheni
De notat că parteneri ai proiectului respectiv au fost: Spitalul raional, Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Ungheni, Consiliul Raional, Centru de Resurse şi Atragere a Investiţiilor, Primăria Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *