Bisăptămânalul "Anticancer" în Moldova


anticancer, bisăptămînal, Ungheni, bolnavi
Imagine:shareforus.com

În perioada 30 mai – 12 iunie 2011 în republica se desfaşoară bisăptămînalul „Anticancer”, ce are în acest an genericul „Măsurile de profilaxie şi depistare precoce a cancerului”. Scopul acţiunii este de a atrage atenţia populaţiei asupra acestei grave probleme de sănătate şi a oferi cît mai multe informaţii la subiectul dat.
Despre aceasta anunță serviciul de presă al Ministerului Sănătății. Pe parcursul bisăptămînalului „Anticancer” colaboratorii Institutul Oncologic se vor deplasa în teritoriile republicii (mun. Chişinău, raioanele Hînceşti, Cantemir, Orhei, Ungheni), pentru a oferi consultaţii gratuite, vor examina populaţia în vederea depistării precoce a tumorilor. Totodată, vor fi organizate lecţii, discuţii publice şi individuale, vor fi distribuite foi volante pentru a informa un număr cît mai mare de persoane.
Ministerul Sănătății anunță că pe parcursul ultimelor decenii cancerul afectează un număr mare de oameni în întreaga lume, fiind una din maladiile ce cauzează un numar mare de decese. În fiecare an 3,2 milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu cancer, cel mai frecvent fiind întîlnit cancerul de sîn, colorectal sau la plămîni.
În Republica Moldova cancerul se plasează pe locul 12 în structura maladiilor, însă mortalitatea în urma cancerului se află pe locul II (14,0% din cazuri), iar invaliditatea prin cancer – pe locul III. Numărul bolnavilor primari cu cancer luaţi la evidenţă în anul 2010 a fost de 7852 (în anul 2009 – 8043 bolnavi). Statistica medicală constată că în anul 2010, în structura morbidităţii oncologice, pe primul loc s-a plasat cancerul colorectal (12,8%), urmat de cancerul pulmonar (10,6%), pe locul trei – cancerul glandei mamare (10,4%), cancerul pielii – pe locul patru (8,8%), iar cel al stomacului pe locul cinci (6,1%).
Bărbaţii au fost afectaţi mai frecvent de cancerul pulmonar (17,2%), cancerul colorectal (13,7%) şi cancerul la cap/gat (7,5%). La femei au prevalat tumorile maligne ale sînului (20,7%), colorectale (12,7%), şi cancerul colului uterin (7,2%).
Sursa: UNIMEDIA


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *