AUDIO | Carieră care desparte oameni

protest Costuleni cariera nisip
Captura: PRO TV

La Costuleni 45 de cetățeni au blocat drumul național Ungheni – Nisporeni motivând acțiunea prin aceea că nisipul din cariera locală se extrage ilicit.
La Costuleni au răbufnit emoții legate de extragerea nisipului din cariera din preajma satului, dar la o confruntare elementară cu baza legală de care dispune firma licențiată pentru extragere apr foarte multe dubii și chiar nedumerire de lucrurile au fost împinse pînă aici.
[audio:Cariera care desparte oameni.mp3]
Factori oficiali din consiliul raional la întrebarea de ce se întîmplă așa ceva la Costuleni au răspuns că totul e regizat de oponentul câștigătorului și mi s-a pus la dispoziție tot setul de documente necesar pentru a obține dreptul de extragere a nisipului de către firma Feodora. Printre acestea Licența pentru genul de activitate Extragerea substanțelor minerale utile, eliberată la 20 01 2011, contractul  pentru atribuire în folosință a sectoarelor de subsol pentru extragerea substanțelor minerale utile încheiat ntre Ministerul mediului și SRL Feodora,  actele de confirmare a perimetrului minier eliberat de Agenția pentru Geologie și Resurse, autorizație tehnică, încheierile tuturor expertizelor prooiectului și multe altele.
De ce dacă toate actele sunt în regulă oamenii au blocat drumul? Elementar de simplu. Ei sunt induși în eroare intenționat și o face conducătorul firmei oponente care în 2006 fără a obține permisele necesare a început să extragă ilicit nisip din carieră și a fost sancționat, după care D-lui a repetat extragerea prejudiciind statul cu o sumă enormă și cazul se află până în prezent în judecătoria din Ungheni.
Ieri în fața cetățenilor de pe traseu s-au deplasat comisarul poliției, președintele raionului, lucrători ai procuraturii și s-a convenit ca astăzi să se adune părțile la o discuție mai amplă fără participarea mulțimii. Pentru o zi administrația  întreprinderii a fost rugată să înceteze lucrările de extragere și administtrația s-a conformat. Deși din spusele lucrătorilor din procuratură dacă administrația întreprinderii Feodora ar acționa în judecată inițiatorul busculadei, atunci costul lucrărilor neefectuate ar putea fi recuperate anume de el ori de ei dacă sunt mai muloți.
Conducătorul firmei Feodora a aceptat să demonstreze setul de documente în original și le-am avut în față pentru a confirma legalitatea lor. Sunt peste 50 de acte cu ștampilă umedă eliberate de toate serviciile de stat abilitate.
Timofei Blănaru
Radio Moldova


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *