Vrem să avem o societate sănătoasă, cu generaţii noi sănătoase?


Femeie insarcinata control ginecolog
Imagine: pregnancyindetail.com

Planificarea unui copil sănătos, mai întîi de toate
Ne dorim copii sănătoşi? Pentru aceasta e necesară planificarea. Planificarea unui copil sănătos.
„În prezent, accentul se pune anume pe planificarea unui copil sănătos. A naşte încă nu înseamnă totul”, spune Ala Baxan, şefa secţiei perinatologie consultativă.  Pentru asta, fiecare sarcină, indiferent dacă e prima, a doua sau a treia, trebuie planificată. Ca un garant al naşterii unui copil sănătos trebuie să fie controlul obligatoriu la medic, cu toate investigaţiile ce se impun, cu două-trei luni înainte de a concepe o sarcină. Practica respectivă, susţine Ala Baxan, este absolut obligatorie pentru cuplu, şi nu doar pentru viitoarea mămică.
În ultimii ani, cînd migraţia a devenit, practic, un mod de viaţă pentru multă lume, s-a mărit spectrul de infecţii uro-genitale, iar acestea contribuie la decurgerea negativă a sarcinii şi, în consecinţă, se naşte un copil bolnav, cu malformaţii, cu infecţii înnăscute.
La ora actuală, numărul nou-născuţilor bolnavi genetic, cu malformaţii a atins cota de 2-3%. Este foarte mare, susţin specialiştii. Copiii născuţi cu diverse patologii constiuite circa 30% din toţi nou-născuţii.
Ce se întîmplă?
Multe femei, pur şi simplu, nu au grijă de sănătatea lor şi nu se gîndesc nici la sănătatea copiilor pe care îi vor naşte. „Avem cazuri cînd femeile lucrează pînă în ultima zi la Moscova şi vin acasă doar să nască”, afirmă directorul Spitalului raional, Lidia Crăciun. „În primele două luni ale sarcinii, cînd este cea mai decisivă perioadă pentru făt, ele lucrează cu chimicale, cu vopsele, fumează, fac abuz de alcool, uneori şi de droguri”, explică Maria Rotaru, medic obstetrician de specialitate. În consecinţă, copilul se naşte deja cu una sau mai multe patologii. „Ce generaţie creştem”, întreabă dînsa.
Nu de dragul unor senzaţii ieftine
Chiar săptămîna trecută, a fost adusă la spital o femeie în vîrstă de 20 de ani cu diagnosticul: abdomen acut. Ea susţinea că o doare burta. Cînd a fost examinată de medici, s-a stabilit că… năştea. Nici nu şi-a dat seama că naşte! În loc să se îngrijoreze de sănătatea viitorului copilaş, ea îi ruga pe medici să nu anunţe la locul său de muncă ce s-a întîmplat, ca să nu aibă probleme. Naşterea copilului pentru ea era pe locul doi, se pare.
Acum ceva timp în urmă, a venit la doctor o mămică, ca să-şi controleze fetiţa dacă e virgină sau nu. Imediat ce a intrat pe uşă, medicul a înţeles că e însărcinată, deşi mama afirma sus şi tare că este imposibil aşa ceva. Fiica ei avea doar 14 ani. La un examen mai amănunţit, s-a constatat că fata nu doar că era însărcinată, ci deja năştea. În momentul în care doctorul i-a spus că trebuie chemată imediat urgenţa medicală, ca să fie transportată la maternitate, fata a început  a plînge şi a spune: „Nu, nu, eu nasc aici şi vi-l las dumneavoastră”, apoi i s-a adresat mamei: „Ia-mă mai repede acasă”.
Cele două exemple au fost aduse nu de dragul unor senzaţii ieftine. Ele reprezintă o dovadă că lumea nu este informată suficient, că lumea nu este responsabilă pentru sănătatea sa şi a generaţiilor ce urmează.
Multe femei au o atitudine superficială faţă de ceea ce li se întîmplă
Cum poate fi apreciat gestul unei femei care, avînd acasă deja o mulţime de copii, fiind pe deasupra şi bolnavă, decide să mai nască? De ce? Pentru că i se pare prea scump un sterilet. „Oare chiar creşterea şi educarea unui copil este mai ieftină decît un sterilet de 50-100 de lei?”, întreabă Ala Baxan. Următoarea întrebare care se impune este: ce va investi acea femeie în copilul căruia îi va da naştere?
Sau un alt caz. Săptămîna trecută, s-a adresat pentru a trece ultrasonografia o femeie însărcinată, care mai avea acasă doi copii. Prima întrebare care a pus-o doctorului a fost: „Ce este: fetiţă sau băieţel?”. Cam asta e prima întrebare în majoritatea cazurilor, deşi normal ar fi ca viitoarele mămici să se intereseze, mai întîi de toate, cît e de sănătos copilul pe care-l poartă în burtă. În cazul femeii cu pricina, situaţia e şi mai delicată. Cei doi copii pe care îi are sînt mici de tot: unul de 2 ani şi 2 luni, iar cel de-al doilea – de un an şi o lună. „Vă imaginaţi?  În doi ani şi jumătate – trei copii, deşi, conform literaturii de specialitate, se recomandă ca o femeie să nască o dată la trei ani”.
Deci, concluzia: înainte de a naşte un copil, fiecare cuplu trebuie să-şi pună întrebarea: „Cît de sănătos va fi?”. Şi să acţioneze.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *