VIDEO | Lucruri curat murdare se întîmplă pe eşichierul nostru politic

Oleg Belbas PLDM UngheniAscultam, zilele acestea, un reportaj  realizat de colegii noştri de la EuroNova TV despre fuzionarea a două partide cu aceeaşi doctrină: PLDM şi AMN. Nimic nou pînă aici. Cei interesaţi de subiect au auzit, în ultimele două săptămîni, numeroase ştiri şi comentarii. Fuzionare, fraţilor, şi basta. Asta s-a înţeles din declaraţiile liderilor celor două formaţiuni.
Iată că în reportajul cu pricina, de săptămîna trecută, aud o altă declaraţie, a unui reprezentant local al PLDM. Cică, nu-i fuzionare, ci… e înghiţire, neutralizare, absorbţie. Iată-aşa!
Pe cine să crezi? Pe liderul de la Chişinău al PLDM, care vorbeşte despre fuzionare? Iar fuzionare, conform Dicţionarului explicativ al limbii române, înseamnă: contopire a două sau mai multe partide în unul. Adică, unire, pentru a forma un tot organic. Explicaţia am luat-o din acelaşi dicţionar.
Reprezentantul PLDM din Ungheni însă vorbeşte despre cu totul altceva? Despre înghiţire. Asta-i bună. Mai mult decît atît, acesta avertizează dur: „Noi vom decide pe cine să luăm”.
Lucruri curat murdare, vorba lui Caragiale, se întîmplă pe eşichierul nostru politic. Partidele, pînă la urmă, se vor lămuri între ele. Cum? Cei ce vizitează site-ul Expresul.com presupun că fuzionările se vor solda aici, la Ungheni, cu certuri şi scandal. Deocamdată, de această părere sînt 49% din respondenţii unui sondaj anunţat recent de noi. Că va fi un succes cred doar 16%.
Ce să facă alegătorul? Cum să se lămurească el cine-l minte şi cine-i spune adevărul? Cei de la Chişinău sînt mai sinceri? Sau poate cei de la Ungheni?  Poate că pe unul doar l-a luat gura pe dinainte, dar toţi gîndesc la fel?
Nu vreau să fiu avocatul nimănui. Nici procuror. Dar îmi tot dă ghes o întrebare: „Ce-ai făcut, domnule, pînă acum, ce succese şi realizări ai obţinut, de crezi că eşti persoana indicată să decizi soarta altora?”. Tare mă tem că o asemenea atitudine, o asemenea abodare ar putea strica imaginea întregului partid. Pe la colţuri se tot vorbeşte de ceva timp despre anumite apucături dictatoriale ale PLDM. Pînă mai ieri, am crezut că sînt speculaţii ale oponenţilor politici. Acum nu mai ştiu că să cred, din moment ce aud declaraţii, gen: „Noi vom decide pe cine să luăm”.
Nu credeţi că totuşi cel care decide este cu totul altcineva – poporul?  Iar poporul ar putea, după asemenea declaraţii, să-şi cam pună întrebarea: „Unde mergem? Spre democraţie oare?”.
Lucia Bacalu
Urmăriţi mai jos materialul cu pricina:


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *