Şahul şi-a făcut viză de reşedinţă la biblioteca din Zagarancea

Tabla ceas sah
Imagine: masterchess.info

Biblioteca publică din Zagarancea a devenit, de ceva timp, un loc de reuniune pentru  amatorii de şah din localitate. Iniţiativa îi aparţine şefei bibliotecii, Tatiana Zaiţev, aceasta fiind susţinută şi de primarul comunei, Mihai Burlacu, dar şi de Federaţia Moldovenească de Şah în persoana şahistei Nata Agababean.
„Şahul, acest joc spectaculos al inteligenţei, este ceva mai mult decît un sport. Este, de fapt, un act de cultură şi civilizaţie”, explică Tatiana Zaiţev decizia de a completa ludodeca bibliotecii publice cu table de şah, iar fondul de carte – cu manuale de şah.  La ora actuală, graţie suportului oferit de primărie, biblioteca dispune de cinci table de şah. Federaţia moldovenească de specialitate a făcut bibliotecii o donaţie de carte de studiu al lumii şahului. Aici a fost constituit şi clubul „Divertis”, ceea ce demonstrează că şahul îşi va găsi în viitorul apropiat un loc bine meritat în activitatea bibliotecii.
„În zilele de duminică, cînd lumea e mai relaxată, vizitele la bibliotecă se pot încheia cu o partidă de şah”, spune bibliotecarea. Mai mult ca atît, potrivit dînsei, şahul va uni grupuri de copii atît în jurul tablei de şah, cît şi în jurul cărţii, va uni generaţii la competiţiile organizate la bibliotecă, cît şi în afara ei. „Este o provocare pentru noi şi sper să reuşim, căci şahul are darul de a-l disciplina pe om, de a-i impune un mod de gîndire raţional şi riguros, de a-i dezvolta atenţia, memoria şi imaginaţia”, spune Tatiana Zaiţev.
Dînsa şi-a exprimat satisfacţia că deja au apărut primii mici amatori ai şahului, care vin la bibliotecă, se interesează de ultimele ştiri din domeniu, împrumută tablele de şah, pentru a avea posibilitatea să joace şi acasă, în orele de seară.
Acţiunea întreprinsă de biblioteca din Zagarancea vine să completeze o altă iniţiativă de acum un an, a preşedintelui raionului, Ion Harea, şi susţinută de Ministerul Educaţiei, de a introduce în şcoli, în calsele a II-a, studierea şahului.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *