Rîu curat de la sat la sat

riu curat de la sat la sat
Imagine: moldova-suverana.md

18 primării din întreaga republică vor fi premiate pentru curiţarea de deşeuri a rîurilor din preajmă în cadrul acţiunii naţionale „Rîu curat de la sat la sat”, lansată de Ministerul Mediului. Acţiunea se va desfăşura al patrulea an consecutiv, în perioada 22 martie – 5 iunie.
Vor participa la concurs şi primarii din raionul Ungheni? Grigore Vlas, şeful Secţiei control ecologic, susţine că deja s-a discutat cu ei, li s-a oferit toată informaţia privind desfăşurarea acestui concurs. Acum, rămîne la discreţia lor să participe sau ba la concurs. „Eu cred că avem nevoie de implicarea tuturor primăriilor, ca să mobilizeze întreaga populaţie la curăţirea rîuleţelor, la salubrizarea localităţilor. Nu-mi imaginez vreun primar care ar putea spune, la ora actuală, că satul sau oraşul său nu are nevoie de salubrizare”, a spus Grigore Vlas. În plus, o motivaţie pentru participarea la concursul respectiv ar fi şi faptul că anterior cîteva primării din raion au obţinut şi premii în acest sens.
„Noi, în toată această perioadă, vom conlucra cu autorităţile publice locale, vom supraveghea şi chiar ne vom implica direct”, a subliniat Grigore Vlas. Potrivit dînsului, teritoriul raionului Ungheni este străbătut de rîul Prut pe o lungime de 110 kilometri, mai avem alte 9 rîuleţe, afluenţi ai rîurilor Prut şi Nistru. Sînt înregistrate şi 135 lacuri. Majoritatea se află într-o stare deplorabilă şi, pentru a le salva, se cere să fie aplicate măsuri de urgenţă, precum curăţirea şi amenajarea izvoarelor care le alimentează, lichidarea gunoiştilor de pe maluri, restabilirea fîşiilor de protecţie şi alte acţiuni.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, localităţile vor fi evaluate după criterii ce ţin de distanţa curăţată a cursului de rîu, lichidarea gunoiştilor din zona aferentă, curăţirea izvoarelor şi plantarea arborilor în zonă, instalarea avertismentelor de interdicţie a depozitării deşeurilor şi a indicatoarelor la poduri. Bilanţurile concursului vor fi făcute în două etape, la nivel local şi naţional. Pentru locul III, premiile vor varia între 5000 şi 20000 de lei, pentru locul II – între 7500 şi 25000 de lei, iar pentru locul I – între 10 mii şi 30 mii de lei. Cheltuielile pentru premierea localităţilor cîştigătoare vor fi suportate de Fondul Ecologic Naţional.
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *