O stabilizare care îngrijorează totuşi

tuberculoza Ungheni
Imagine: aradon.ro

Potrivit statisticilor, în 2010, în republică  au fost înregistraţi 82 de bolnavi de tuberculoză la 100 de mii de oameni. Aproximativ aceeaşi situaţie se atestă şi la Ungheni. „La fiecare trei zile, este înregistrat un nou  bolnav de tuberculoză”, afirmă Mihai Serbianu, şeful secţiei consultative a Spitalului raional. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nivelul admisibil este de doar 4 bolnavi la 100 de mii de oameni.
Deşi indicatorii sînt înalţi, în ultimii trei ani se atestă o stabilizare a acestora la Ungheni. Şi asta, datorită programelor naţionale, finanaţte de organisme internaţionale, dar şi eforturilor personalului medical al raionului. „Stabilizarea despre care v-am vorbit cere nişte eforturi foarte şi foarte mari”, a subliniat Mihai Serbianu, explicînd: „Dacă nu ne certam cu toată lumea, dacă nu insistam să controlăm toţi ciobenii, văcarii, dacă nu implicam poliţiştii de sector, primarii în această activitate, ar fi fost jalnic”.
Numai printre ciobenii şi văcarii din raion au fost depistate 8 cazuri de tuberculoză cu formă activă şi trei cazuri de sifilis. „Să nu uităm că aceştia-s cei care contribuie la prepararea brînzei pe care o cumpărăm mai apoi de la piaţă”, spun medicii.
O treime din populaţia planetei suferă, în prezent, de tubercoluză. Anual, din această cauză, mor aproximativ două milioane de oameni. Morbiditatea generală prin tuberculoză şi nivelul mortalităţii în Moldova este de aproape trei ori mai mare decît media în ţările din Europa.
Specialiştii nu încetează să avertizeze că tuberculoza poate fi prevenită şi tratată doar în cazul unei atitudini serioase a bolnavului, dar şi a societăţii în ansamblu faţă de această maladie.
Deocamdată, şi societatea, şi bolnavul, în mare parte, demonstrează o atitudine de indiferenţă faţă de boala respectivă. „Dacă situaţia nu se va schimba, dacă peste trei ani, cînd se încheie programele finanţate de organismele internaţionale, nu vor apărea noi finanţări, există riscul unor îmbolnăviri în masă, ceea ce ar putea avea consecinţe imprevizibile pentru societate”, avertizează medicii.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *