Nicanor Buzovoi: „Businessmanul Anului” a fost o premieră absolută pentru Republica Moldova


businessmanul anului nicanor buzovoi
Aşa a început istoria concursului „Businessmanul Anului”. Ungheni, anul 2001.

Eraţi preşedinte al Consiliului judeţean, cînd s-a decis instituirea concursului „Businessmanul Anului”. Vă mai amintiţi cum a fost?
Trebuia să pornim ceva nou. După o lună de la alegerea mea în funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean, cînd am înţeles ce trebuie să fac, m-am gîndit că e bine să venim cu nişte iniţiative noi, cu ceva  ce n-a mai fost pînă atunci. Am discutat cu doamna vicepreşedinte Eudochia Viziru, adjunctul meu de atunci, şi am ajuns la concluzia că ar fi bine să mişcăm lucrurile din loc, să le dăm un imbold oamenilor de afaceri…
Şi aţi anunţat concursul „Businessmanul Anului”.
Da. A fost o iniţiativă în premieră absolută pentru Republica Moldova. În judeţ erau deja mulţi oameni de afaceri care, deşi la început de cale, obţineau succese frumoase. Ne-am gîndit că ei merită să fie menţionaţi, apreciaţi, susţinuţi. Nu neapărat material, ci, mai degrabă, moral. Dacă cineva a făcut un pas, a făcut doi, zece în dezvoltarea unui business, de ce nu trebuie să se vorbească despre asta? De ce aceşti oameni să nu fie cunoscuţi şi apreciaţi de toată lumea, inclusiv de autorităţile publice locale? Or, de ce are nevoie un om de afaceri? În primul rînd, de o apreciere morală.
„Businessmanul Anului” a fost tocmai ceea ce trebuia.
Aşa este. În acea perioadă, activitatea respectivă fost foarte actuală şi binevenită. Acum, după un deceniu de existenţă, cred că deja e timpul să se mai schimbe cîte ceva, să mai fie adăugate noi elemente, să fie îmbunătăţit, modificat. Loc de mai bine există totdeauna.
Aţi fost, ulterior, printre cei mai activi participanţi la acest concurs. SRL „Agrosfera-BM”, pe care o conduceţi de ani buni, a devenit deţinătoarea a şase titluri „Businessmanul Anului”.
Notă:
SRL „Agrosfera-BM” din Pîrliţa are în palmares 16 ani de activitate în domeniul agriculturii. Numai în 2010 aici au fost create 11 noi locuri de muncă. Volumul producţiei fabricate a ajuns, în valoare financiară, la 152 milioane 226 mii de lei, iar profitul net în anul de referinţă e de 10 milioane 894 mii de lei.
Ce aţi reuşit în cei 16 ani de activitate a SRL „Agrosfera-BM”?
Este imposibil să spun în cîteva cuvinte despre toate realizările obţinute. Important e că am reuşit să mergem înainte, să ne dezvoltăm şi astăzi să stăm bine pe picioare. Este cea mai mare realizare.
Care e cheia succesului dumneavoastră?
Scurt şi foarte clar: muncă, muncă şi iar muncă, şi fizică, şi intelectuală. Chiar dacă sîntem o întreprindere agricolă, cred că cea mai importantă a fost munca intelectuală. Dacă judeci corect, cu siguranţă vei obţine rezultatele scontate. Dacă judeci incorect, baţi pasul pe loc, munceşti de două-trei ori pe acelaşi loc şi degeaba. Trebuie să ai o viziune clară asupra dezvoltării întreprinderii, trebuie să ştii ce trebuie să faci şi cum.
Există părerea că în agricultură nu e nevoie de prea multă minte: ai luat sapa sau tractorul – şi în cîmp.
O asemenea părere poate avea doar un diletant. Agricultura este un domeniu foarte complex şi aici trebuie să fii creativ. E mai complicat să creezi o agricultură performantă decît să creezi o… melodie. E mai simplu să cînţi la pian sau la un alt instrument decît să lucrezi în agricultură.
De ce credeţi că este anume aşa?
Pentru că în muzică sînt şapte note, pe care le pui pe portativ astfel, ca să rezulte o melodie. În agricultură, de fiecare dată apar elemente noi. Nu poţi prezice niciodată ce va fi mîine şi cum va fi. Trebuie să fii un adevărat maestru, să ţii cont de capriciile naturii, să intuieşti ce te aşteaptă. Pentru asta însă e nevoie de foarte multă experienţă.
Deci, nu oricine poate fi un agricultor bun.
Nici pe departe. Un agricultor adevărat nu se formează într-un an. El se formează de-a lungul anilor, acumulînd cunoştinţe şi experienţă, dar şi preluînd experienţa strămoşilor. Din păcate, am pierdut mult din acea experienţă odată cu crearea colhozurilor.
Sînteţi mulţumit de ceea ce aţi realizat pînă acum?
Da. Primul scop pe care mi l-am pus a fost să nu distrug fosta gospodărie agricolă, s-o menţin, dar în altă formă. Şi am reuşit.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *