Monumentul lui Potiomkin nu trebuie să rămînă de izbelişte

monumentul lui Potiomkin Radenii VechiUn grup de veterani ai muncii din Ungheni au hotărît să facă o adresare ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeriu Kuzmin, pentru a contribui la amenajarea teritoriului din preajma monumentului lui Potiomkin de la Rădenii Vechi.
Adresarea vine urmare a publicării, în „Expresul de Ungheni” din 18 februarie curent, a reportajului „La Rădenii Vechi, monumentul lui Potiomkin degradează pe zi ce trece”.
„Sperăm că Ambasada va lua în consideraţie această adresare a veteranilor din Ungheni. Vom fi foarte recunoscători dacă ar interveni în această situaţie”, menţionează semnatarii.
Ei aduc la cunoştinţa Ambasadei şi legendele care mai persistă în satele din împrejurimi: „Bătrînii din Unţeşti, Rădenii Vechi şi Mileşti povestesc şi acum despre moartea kneazului Potiomkin, deşi au trecut de atunci peste 200 de ani. Sînt amintiri care le-au rămas de la străbunii lor. Cică, Potiomkin, cu alaiul care îl însoţea, a poposit într-o noapte la o casă de lîngă biserica din satul Unţeşti. La un moment dat, se auzi un strigăt: „Spasaite, umiraiu” („Salvaţi-mă, mor”). Preotul şi boierul din sat l-au ajutat cum au putut.
Mai povesteau bătrînii că, atunci cînd au ajuns pe un deal de la Rădenii Vechi, lîngă un izvor care este şi acum, au oprit căruţele împărăteşti. Medicii şi ofiţerii care îl însoţeau pe Potiomkin au ridicat acolo un cort de campanie şi l-au aşezat pe kneaz. Era ziua de 5 octombrie 1791. În scurt timp, kneazul şi-a dat obştescul sfîrşit.
Se mai zvonea că împărăteasa Ecaterina II a dat ordin să fie înălţat un monument pe locul unde a murit favoritul ei. Acesta a fost ridicat la cîţiva ani după moartea lui Potiomkin. A fost construită şi o căsuţă acolo, pentru un îngrijitor ce trebuia să menţină mereu candela aprinsă. Locuitorii din împrejurimi au numit acel loc „Stîlpul lui Svetlici”. Şi astăzi este numit astfel de localnici”.
Tot în adresarea cu pricina se vorbeşte şi despre faptul că „la „Stîlpul lui Potiomkin” veneau sute de elevi în excursie. Generaţiile anilor 50-70 ai secolului trecut cunoşteau foarte multe despre kneazul Potiomkin”.
Veteranii muncii din Ungheni solicită Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău să intervină nu doar la amenajarea monumentului, ci şi să construiască un drum de acces spre acest monument.
„Luînd în consideraţie faptul că la Ungheni activează o Episcopie, credem că ar fi binevenit să se implice şi Patriarhia Moscovei, doar kneazul Potiomkin a fost creştin”, se menţionează în document.
Adresarea este semnată, în numele veteranilor, de Petru Bulican, veteran al muncii pedagogice din raion, fost profesor de istorie.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *