Varza delicatesa! S-a scumpit de aproape 3 ori

varza
Foto: yuksek.ro

In mai putin de doua saptamani de post, preturile la varza au crescut intr-un ritm nebun. La Ungheni, de exemplu, acest produs a ajuns sa coste 15 lei kilogramul.
Mult prea scump pentru buzunarul nostru, isi zic majoritatea celor care postesc in aceasta perioada. Si nu e de mirare, avand in vedere ca pentru un bors de varza, gospodina ar trebui sa scoata din buzunar cam 25-30 de lei pentru o capatana.
Si la Cahul, “mancarea saracului” a devenit un lux pentru multi dintre moldoveni. Intr-o singura saptamana, varza alba s-a scumpit cu 53 la suta. Astfel, de la 8 lei kilogramul, a ajuns sa coste 12,50 lei/kg.
Nici la Balti nu gasim varza mai ieftina – 13,50 lei kilogramul. Fata de perioada similara a anului trecut pretul a crescut de 2,15 ori. Comerciantii de la Nord explica scumpirea prin costurile mari de pastrare la frigider, dar si a exportului masiv de varza in Rusia.
Expertii de la Bursa agricola Agravista sustin ca scumpirea este determinata de cresterea cererii de acest produs in post, de costurile ridicate de transport, micsorarea stocurilor de varza pe pietele angro, dar si a rezervelor la producatorii din tara. Si comerciantii au explicatia lor – au crescut preturile pe pietele internationale.
La fel de scumpe sunt si restul legumelor, care fac masa de post. Sfecla rosie, de pilda, nu costa mai putin de 10-12 lei kilogramul. In lista legumelor scumpe se incadreaza si cartoful, care a ajuns sa se vanda cu 10-11 lei kilogramul.
Sursa: Stirea Zilei


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *