Reportaj de primăvară

Aşa arăta scuarul în dimineaţa zilei de 16 martie
Aşa arăta scuarul în dimineaţa zilei de 16 martie

Iată cultura noastră: doar coji de seminţe de floarea soarelui
Cu aparatul de fotografiat în mînă, m-am îndreptat, în dimineaţa zilei de 16 martie, spre scuarul din centrul Ungheniului, un loc de bucurie şi mîndrie pentru mulţi ungheneni. Afară e cald, frumos şi tot mai multă lume vine aici să se odihnească. Ceea ce am văzut însă m-a dezolat.
Chiar dacă peste tot au fost instalate coşuri de gunoi, mizeria şi-a făcut deja viză de reşedinţă şi pe alei, pe lîngă zecile de bănci. Peste tot – coji de seminţe de floarea soarelui. Parcă o fi ieşit cumetrele să mai bîrfească şi, fără a ronţăi răsărită, viaţa li se pare mai tristă.
Aşa arăta scuarul în dimineaţa zilei de 16 martie
Aşa arăta scuarul în dimineaţa zilei de 16 martie

Am observat pe o bancă, odihnindu-se în felul lor, trei bărbaţi. Jucau cărţi. „Poate că e păcat, dar ne mai relaxăm şi noi”, a spus unul dintre ei. „Dar seminţe mîncaţi?”, l-am întrebat, văzînd cojile  din jurul băncii. „Nu mîncăm, căci nu avem dinţi buni. Cojile erau deja împrăştiat pe jos cînd  am venit”, a încercat parcă să se justifice acel bărbat, după care a adăugat: „Acesta e nivelul de cultură al tinerilor. Nu cred că vîrstnicii vin aici şi fac mizerie”.
Ce spun tinerii? I-am lăsat pe cei trei să-şi continuie partida de cărţi şi am intrat în liceul „Vasile Alecsandri”, situat chiar în preajmă. Elevii erau la ore, aşa că am discutat cu directorul instituţiei, Ion Chelaru. „Cine poartă vina pentru mizeria din scuar?”, l-am întrebat. „Poate că şi elevii noştri sînt de vină”, a răspuns. „Dar cele mai multe pozne se fac noaptea, cînd iese tineretul de la baruri. Zilele acestea, am observat muncitorii care sudau un felinar. Se vede că noaptea i-a încurcat cuiva acel felinar. Acesta este nivelul nostru de cultură”, a mai adăugat directorul.
Care e soluţia? Ce facem mai departe? Ne înecăm în gunoi? „Pînă nu vom ridica nivelul culturii, începînd de la grădiniţă şi şcoală, cu implicarea întregii societăţi, nu vom putea ieşi din mizerie”, a spus Ion Chelaru. „Unii, din păcate, nu văd frumosul, nu înţeleg că inclusiv acest scuar a fost amenajat pentru ei, ca să aibă un loc plăcut pentru relaxare”, a mai adăugat dînsul.
„Ce să mai faci ca oamenii să înţeleagă că trebuie să aibă un alt fel de comportament, că trebuie să aibă grijă de ceea se face în oraş tot pentru ei?”, a remarcat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros. „Eu înţeleg cînd un om se comportă neadecvat, pentru că s-a certat cu cineva, pentru că patronul i-a dat un salariu mic. Dar să stai într-un loc bine amenajat şi să scuipi coji de seminţe pe jos, cînd coşul de gunoi e la doar jumătate de metru, este inadmisibil. Probabil, este vorba de nivelul de cultură foarte jos”, a mai spus dînsul. Fiind întrebat ce facem mai deprtae, primarul a răspuns: „Nu trebuie să lăsăm mîinile în jos. Vom continua să venim cu explicaţii, să organizăm campanii de sensibilizare a opiniei publice”. Dînsul a făcut şi un apel către cei care au urechi să audă şi ochi să vadă: „Oameni buni, în momentul în care sînt create toate condiţiile pentru odihnă, poate e cazul să faceţi şi dumneavoastră un efort, să păstraţi curăţenia, să vă implicaţi”.
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *