O nouă şansă pentru a reda vederea bolnavilor de cataractă

Dumitru Gaibu, doctor oftalmolog Ungheni
Un utilaj medical performant, destinat intervenţiilor chirugicale oftalmologice, a fost donat, în aceste zile, Spitalului raional din Ungheni. Valoarea donaţiei se ridică la 150 mii euro şi vine din partea unei organizaţii norvegiene de caritate „Help Moldova”.
Pe 16 martie, primii şapte ungheneni ce suferă de ani buni de cataractă, o maladie a ochilor, au fost operaţi de către doctorul oftalmolog Jan Askvik, venit special pentru aceasta din Norvegia. „Au fost cazuri foarte dificile. Probabil, pentru că în Republica Moldova oamenii aşteaptă pînă în ultimul moment să fie operaţi. În Norvegia, pacienţii sînt operaţi chiar la etapa incipientă a bolii, imediat cum este depistată cataracta”, a declarat imediat după operaţii dînsul. De notat că doctorul norvegian a fost asistat de către medicul unghenean, Dumitru Gaibu, căruia îi aparţine meritul de a-i convinge pe norvegieni de necesitatea utilajului medical performant aici, la Ungheni.
„Am văzut o clinică foarte curată, frumoasă, cu un personal entuziast. M-am convins că era nevoie de utilaj medical modern. E foarte dificil să examinezi şi să ajuţi pacienţii neavînd aparatajul medical necesar”, a remarcat  Jan Askvik.
Dacă pînă nu demult, Spitalul raional din Ungheni era cu cel puţin 50 de ani în urmă în ceea ce priveşte utilajul medical oftalmologic, acum situaţia s-a schimbat. „Sîntem la un nivel destul de înalt şi rămînem în urmă de clinicile din Europa doar cu vreo cinci ani ”, a declarat Dumitru Gaibu.
Sîmbătă, 25 martie, va urma o nouă rundă de intervenţii chirugicale. De data aceasta, ele vor fi efectuate de către doctorul Dumitru Gaibu împreună cu un coleg de al său din Chişinău. Ulterior, va veni să opreze la Ungheni şi un medic oftalmolog din Bucureşti. Cu timpul, e posibil ca aici să fie creat un adevărat centru de tratare a cataractei şi nu numai.
Toţi cei şapte pacienţi se simt bine, operaţiile au reuşit. Potrivit doctorului Gaibu, în maximum 10-14 zile aceştia se vor recupera, iar peste o lună-două vor simţi cu adevărat ameliorarea vederii. „Vreau să le mulţumesc cu această ocazie colegilor mei şi, în mod special, asistentei majore Angela Creangă, pentru implicare şi responsabilitate. Vreau să-i mulţumeac doamnei director Lidia Crăciun  pentru susţinerea şi promovarea tehnologiilor şi metodelor moderne de tratament”, a spus în final Dumitru Gaibu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *