Ecouri | Scuarul din centrul Ungheniului în atenţia tinerilor

Scuar tabla de sah Marsilia
Aşa arăta tabla de şah în campusul din Marsilia, Franţa

După publicarea, în „Expresul de Ungheni” (nr. 11 din 18 martie), a unui reportaj de primăvară, întitulat „Iată cultura noastră: doar coji de seminţe de floarea soarelui”, tinerii ungheneni, aflaţi, la ora actuală, departe de casă, ne-au bombardat, practic, cu mesaje, cu propuneri pentru a-i pune la punct pe cei ce nu vor să se respecte şi nu-i respectă nici pe cei din jur, aruncînd coji de seminţe de floarea soarelui peste tot.
„Cea mai bună soluţie e amenda. De ce să-i interzici porcului să facă ceea ce i-a intrat în sînge? Banii din amenzi ar ajunge pentru curăţirea oraşului, ba chiar s-ar mai putea face un parc în Ungheni”, e de părere Liliana Ganga-Rostea. „Eu zic să fie interzise seminţele, mai ales că-s şi murdare, că-ţi strici şi dinţii”, scrie Olesika Şaptefraţi. Igor Scutaru e şi mai categoric: „De urechi şi să strîngă cu limba tot de pe jos. Oare ar ajuta?”. „Va fi foarte greu să ne dezvăţăm de acest drog naţional”, e de părere Igor Borza.
Şi o conluzie. De la Marcela Dedin. „Asta e! Nu-s nici unghenenii perfecţi”.
Anatol Golovco vine cu o propunere: „Cred ca ar fi o chestie foarte tare, dacă în scuar s-ar amenaja o tablă mare de şah. În primul rînd, e un simbol al inteligenţei. În al doilea rînd, dă bine şi din punct de vedere estetic. Alături e Liceul „Vasile Alecsandri”, care ar putea avea un club de şah. Să nu uităm că unghenenii joaca şah şi pentru ei ar fi un loc bun să se adune să urmărească partidele pe o tablă mare. Ar fi un loc de consolidare socială, mai ales pentru oamenii mai în vîrstă”, spune dînsul. Pentru a fi mai convingător, Anatol Golovco a prezentat şi o imagine (vezi fotografia alăturată) cu următoarea explicaţie: „Cam aşa arăta tabla de şah în campusul din oraşul unde am făcut masteratul”. Este vorba de oraşul Marsilia din Franţa.
E bine? Nu? Tinerii răspund şi la această întrebare. Alexandru Braşoveanu, de exemplu, are unele dubii în privinţa longevităţii proiectului. „La noi în oraş lumea nu prea ştie să păstreze lucrurile”, explică dînsul. Soluţia e simplă. „La fiecare figură de legat cîte un cîine”, propune Oleg Stiopca. De fapt, figurile, peste noapte, sînt adunate şi depozitate într-un loc anume – ca să nu fie furate.
Oricum, ideea e foarte bună, consideră Alina Codreanu şi Igor Diaconescu. Cine ştie, poate va fi preluată, al un moment dat, şi de autorităţi.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *