Copiii din gradinita din Romanovca invata pe mobila noua cumparata de Consiliul Mondial Roman

mobila noua la Romanovca
Foto: Romanian Global News

Concursul de granturi al Consiliului Mondial Roman de anul trecut, destinat  unitatilor de invatamant din mediul rural basarabean, a fost castigat, asa cum anuntam anterior, de o gradinita din Romanovca, Raionul Ungheni. Acestia au cerut suma de 3000 de dolari, pusa in joc de donatori, pentru refacerea mobilierului din clasele de curs precum si a seturilor de vesela de la cantina unitatii si a dormitoarelor.
In urma castigarii concursului de proiecte copiii din gradinita din Romanovca invata acum si isi desfasoara activitatea zilnica in mobilierul nou achizitionat, fiind o incantare atat pentru ei, dar si pentru parinti si educatoarele lor.
La jumatatea anului trecut Consiliul Mondial Roman reusise sa stranga din donatii suma de 3000 de dolari USD pe care dorea sa o puna la dispozitia unitatilor de invatamant afectate de inundatiile devastatoare insa, din analiza de teren s-a remarcat nevoia altor zone rurale, neafectate de inundatii dar afectate de saracie si lipsa fondurilor pentru modernizarea unitatilor de invatamant, atat prescolare cat si scolare. Donatorii au fost de acord cu initierea unui concurs de proiecte si in urma analizelor solicitarilor primite, peste 15 la numar, s-a decis ca gradinita din Romanovca sa fie cea care beneficiaza de prima initiativa de acest gen. Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti s-a ocupat de centralizarea cererilor si mediatizarea actiunii.
Proiectele stranse in urma acestui concurs au incurajat membrii CMR sa se implice si pe mai departe pentru atragerea de fonduri destinate unitatilor de invatamant basarabene aflate in nevoi. Precizam ca cererile s-au axat in special pe modernizarea bazei materiale de invatare, sali de clase, centrale termice, sisteme de iluminat dar si pe dotari cu materiale didactice, multe din unitatile scolare participante cerand bani pentru achizitionarea de calculatoare si imprimante sau manuale si carti pentru bibliotecile scolare.
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti a facut deja demersul de a pune aceste unitati de invatamant in legatura cu conducerea Bibliotecii Nationale a Romaniei pentru a se stabilii colaborari directe in vederea donarii unitatilor de carte, finalizarea demersului ramanand exclusiv in grija conducatorilor unitatilor de invatamant sau a bibliotecarilor din Basarabia.
Dna. Victoria Capatici (foto), responsabila delegata de Consiliul Mondial Roman sa ajute gradinita din Romanovca la achizitiile facute si la decontul acestora ne-a transmis emotia parintilor si a conducerii gradinitei atunci cand toate obiectele de mobilier au fost instalate in clase si cand gradinita imbracase haine noi. „Au venit inclusiv din satele invecinate sa vada iar unii din parintii copiilor din Romanovca aveau lacrimi in ochi” a declarat dna. Capatici pentru Romanian Global News.
„A fost o mare bucurie pentru copii si parinti sa vada asa frumusete de gradinita in haine noi. Nu mai sunt nevoiti acum sa manance pe mese improvizate din banci scolare. Nemarginita a fost si bucuria parintilor care au fost adanc miscati, caci anume copii lor au norocul sa fie asigurati cu asa mobila frumoasa. Va suntem recunoscatori pentru gestul facut si va adresam multumiri din partea colectivului gradinitei, a parintilor dar si a Primariei locale” se arata si in scrisoarea de multumire adresata Consiliului Mondial Roman si semnata de catre directoarea gradinitei, educatoarele si comitetul de parinti.
Reprezentantii CMR spun ca aceste gesturi nu se vor opri aici si ca au de gand sa ajute si alte unitati de invatamant din Basarabia.
Sursa: Romanian Global News


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *