Un sol al Uniunii Scriitorilor la Ungheni

Fiind prezent la o întîlnire cu unghenenii, pe 28 ianuarie curent, epigramistul Efim Tarlapan a declarat: „Voi veni cu un parteneriat din partea Uniunii Scriitorilor, ca să desfășurăm aici activități de promovare a literaturii române, scrisă de scriitorii noștri în prezent”.
Potrivit scriitorului, graţie unui asemenea parteneriat, şcolile ar putea invita oricînd scriitori pentru întîlniri cu elevii, aşa cum se practica pînă la 1989. Copiii, la ora actuală, mai ales din satele îndepărtate, nici nu-şi imaginează că există scriitori vii. „Am avut cazuri cînd am ajuns în școli mai îndepărate și elevii, mai ales din clasele primare, ne întrebau: sînt și scriitori vii? Nu-i vina lor că pun asemenea întrebări”, susţine Efim Tarlapan. Vina o poartă manualele. „La ore, învățătoarea le tot zice: azi vom vorbi despre Mihai Eminescu, care s-a născut și a murit; mîine -despre Ion Creangă, care s-a  năsacut și a murit, poimîine – despre Mateevici, care s-a născut și a murit. Acum, și Grigore Vieru „s-a născut și a murit”. Astfel, copilul nu știe că există și scriitori vii”, explică scriitorul.
În plus, potrivit dînsului, nici în librăriile existente nu prea găseşti cărţi semnate de scriitori contemporani. Iar dacă sînt, preţul care, de altfel, nu este mare, totuşi, din cauza sărăciei, îi sperie pe părinţi.
Datorită unui parteneriat care ar fi încheiat între Direcţia Învăţămînt, Tineret şi Sport, pe de o parte, şi Uniunea Scriitorilor, pe de altă parte, lucrurile s-ar schimba în bine, crede Efim Tarlapan.
La rîndul ei, Iulia Pancu, şefa Direcţiei Învăţămînt, Tineret şi Sport Ungheni, a remarcat: „Sîntem deschiși pentru comunicare cu scriitorii. Noi vă așteptăm în școli. Cu cît mai des veți fi prezenţi la întîlniri cu copiii, cu atît mai ușor ne va fi și nouă, pentru că împreună facem unul şi acelaşi lucru: educăm și formăm valori”.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *