Top “Expresul de Ungheni”

Ştirile din ziarul “Expresul de Ungheni”, care au impresionat în anul 2010
Un laureat al premiului Oscar născut la Ungheni

I.A.L.Diamond - laureat al premiului Oscar
I.A.L.Diamond - laureat al premiului Oscar, originar din Ungheni

Publicată la 22 octombrie 2010, ştirea respectivă a fost preluată imediat de aproape toate posturile de televiziune din R. Moldova: Publika, Jurnal TV, ProTV, de postul de radio “Vocea Basarabiei”, de ziarul “Jurnal de Chişinău”, de un şir întreg de portaluri, printre care: news.click.md, stiri.md, hotnews.md.
Am fost contactaţi de colegii de la Teleradio „Moldova 1” şi de la „Komsomolskaia pravda”, pentru unele detalii privind viaţa şi activitatea lui I.A.L.Diamond, unul dintre cei mai importanţi scenarişti ai Hollywood-ului de la mijlocul secolului trecut, născut, pe 27 iunie 1920, la Ungheni.





Sîrma ghimpată de pe Prut a ajuns suvenir
Suvenirul din sirma ghimpata de pe Prut
Suvenirul din sirma ghimpata de pe Prut

Publicată la 2 iulie, ştirea a atras imediat atenţia ziariştilor din Republica Moldova, dar şi din România. În aceeaşi zi, a fost preluată de postul TV „Moldova 1”. Ziariştii de acolo ne-au contactat, rugîndu-ne să le ajutăm la realizarea unui material video. Apoi, la Ungheni s-a deplasat o echipă de la Jurnal TV, pentru a realiza un reportaj la acest subiect. Ştirea a fost plasată pe: ziare.ro, timpul.md, hotnews.md, stiri.romanism.net, click.md, infoprut.ro etc.



Şapte suflete îşi duc traiul de pe o zi pe alta, fără să se mai gîndească la viitor
Fetita din Macaresti bolnava de cancer
Fetita de patru ani din Macaresti bolnava de cancer

Un reportaj despre viaţa unei familii din Măcăreşti, publicat, pe 15 ianuarie 2010, la rubrica “Viaţa de lîngă noi”, a impresionat multă lume. Subtitlutile vorbesc de la sine: “Şapte suflete într-o singură odaie”, “Sărăcie lucie”, “Un copilaş în vîrstă de patru anişori, bolnav de cancer”.
Reportajul a fost preluat de “Ziarul de gardă” şi publicat în unul dintre primele sale numere din anul trecut. A fost preluat şi de: Basarabialazi.md, hotnews.md.
Am fost contactaţi la redacţie de cîteva organizaţii de caritate, care şi-au exprimat dorinţa de a merge la Măcăreşti şi a ajuta această familie năpăstuită. Peste cîteva luni de la publicarea reportajului, aveam să aflăm că fetiţa cu ochi ca mura, bolnavă de cancer la rinichi, a decedat.
Numele lui Victor Mihalachi, originar din Floriţoaia Veche, a înconjurat planeta
Parintii lui Victor Mihalachi
Parintii dublului campion mondial Victor Mihalachi

După ce am publicat, pe 10 septembrie, un reportaj de la Floriţoaia Veche, subîntitulat: „Acasă la campion” – este vorba de Victor Mihalachi, dublu campion la Mondialele de kaiac-canoe de la Poznan, Polonia – am fost contactaţi de colegii de la ziarul „Adevărul”, care au dorit să afle mai multe detalii despre familia lui Victor Mihalachi. Fragmente din discuţia pe care am avut-o cu părinţii campionului au fost utilizate într-un reportaj de la ProTV, la rubrica „Am cu ce”.




Scaunele celor mai bune automobile din lume – în huse produse la Ungheni
Lear Corporation Ungheni
Lear Corporation Ungheni

„Ştiaţi că la Ungheni se produc huse pentru scaunele celor mai în vogă automobile din lume, cum ar fi: Mercedes, BMW sau Toyota?”, întrebam la 15 octombrie anul trecut. Se pare că a fost o ştire de top, căci a fost preluată de publicaţia “Jurnal de Chişinău”, a fost plasată pe un şir de site-uri, printre care: Hotnews.md, Jurnal.md, Arena.md.






Soarta unui semnatar al declaraţiei de independenţă
Vasile Basoc, semnatarul Declaratiei de Independenta
Vasile Basoc, semnatarul Declaratiei de Independenta

Publicată la 14 mai, povestea tristă a lui Vasile Basoc din Măcăreşti, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 1990-1994 , ţintuit la pat de aproape un an de zile, nu a trecut neobservată de colegii ziarişti din Chişinău. Reportajul respectiv a fost preluat de “Ziarul de gardă” şi de Apropomagazin.md. A fost plasat de asemenea şi pe un site al moldovenilor din Italia – moldinit.md.
Printre ştirile ce au fost preluate de alte publicaţii, vom menţiona şi: “În semn de recunoştinţă pentru Vasile Şoimaru”, ştire publicată la 14 mai, în care anunţam despre decizia Bibliotecii “Dimitrie Cantemir” din Ungheni de a-i conferi sălii de expoziţii de aici numele lui Vasile Şoimaru, doctor în economie, conferenţiar universitar, deputat în Parlament în anii 1990-1994 şi 1998-2001. Aceasta a fost preluată de cîteva site-uri importante din R. Moldova: timpul.md, evenimentul.md, news.yam.md. Scriitorul şi publicistul Vlad Pohilă, unul dintre amicii lui Vasile Şoimaru, fiind în trecere pe la Ungheni, a intrat la bibliotecă, dorind să se convingă personal dacă ceea ce a citit nu a fost cumva o glumă.
Urmare a altei ştiri, publicată în “Expresul de Ungheni” la 8 octombrie – “Un spital mare şi renumit odinioară e pe cale de dispariţie” – o echipă de la ProTV s-a deplasat la Corneşti, unde a realizat un reportaj cu genericul:  “Spitalul cu un singur medic”.
O rezonanţă mare a avut şi sondajul pe care l-am publicat pe 26 noiembrie, în ajunul alegerilor parlamentare – “Ungheneni din toate colţurile lumii vor merge la vot. Tu ce vei face?”. A fost un sondaj realizat prin intermediul reţelei de socializare Facebook.com, care a stîrnit numeroase comentarii. Sondajul a fost preluat şi de Unimedia.md, avînd genericul: “VEZI de ce moldovenii de peste hotare vor merge la vot pe 28 noiembrie”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *