Reales episcop de Ungheni şi Nisporeni

Potrivit unei decizii a Sfîntului Sinod al Bisericii Ruse din 24 decembrie 2010, episcopul Petru Musteaţă a fost reales episcop de Ungheni şi Nisporeni. Pînă în prezent, a purtat titlul „de Hîncu” şi a fost vicar al Mitropoliei Chişinăului şi a Moldovei.

Petru Musteaţă - episcop de Ungheni şi Nisporeni
Petru Musteaţă - episcop de Ungheni şi Nisporeni

În anul 2006, s-a mai făcut o încercare de a-i oferi funcţia de episcop de Ungheni şi Nisporeni, dar o bună parte din preoţii raionului Ungheni s-au opus cu vehemenţă, ajungîndu-se, la 5 octombrie 2006, la bătăi în Biserica „Sf. Alexandru (Nevski)” din Ungheni. Ei îl acuzau că „nu întrunește nici normele canonice, nici pe cele morale pe care ar trebui să le întrunească un episcop”. În semn de protest, mai mulţi preoţi au trecut în acele zile la Mitropolia Basarabiei.
Urmare a situaţie conflictuale, Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis, la 21 august 2007, eliberarea PS Petru de la catedra episcopală de Ungheni și Nisporeni și numirea la conducerea acestei eparhii a IPS Vladimir. PS Petru a fost numit ca vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, cu titlul de „Episcop de Hîncu” și i s-a stabilit reședința la Mănăstirea de maici „Sf. Cuv. Parascheva” (Hîncu).
Iată că acum, episcopul Petru Musteaţă revine în fruntea eparhiei de Ungheni şi Nisporeni, care include 100 de parohii şi 8 mănăstiri din raioanele Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi, plus cele din raionul Hînceşti, luate recent de la Eparhia de Cahul.
PS Petru a avut deja întrevederi cu oficialităţile raionului şi oraşului. Deşi puţin rezervat în ceea ce priveşte decizia Sf. Sinod al Bisericii Ruse, preşedintele raionului, Ion Harea, s-a arătat satisfăcut pentru faptul că reşedinţa episcopului va fi la Ungheni. „Cred că Ungheniul va avea doar de cîştigat din aceasta”, a spus dînsul.  Preşedintele şi-a exprimat speranţa că preoţii, indiferent cărei mitropolii aparţin, vor găsi limbaj comun şi vor colabora între ei.
Lucia Bacalu
Episcopul Petru Musteață s-a născut la 29 octombrie 1967 în satul Lupa-Recea comuna Codreanca (Străşeni), într-o familie de muncitori, primind la botez numele Valeriu Ioan Musteață. Şi-a făcut studiile la Seminarul Teologic din Odesa. În 1992, a fost tuns în monahism, primind numele Petru în cinstea Sf. Ap. Petru. În acelaşi an este numit duhovnic la Mănăstirea Hîncu. La 12 iulie 1993, Mitropolitul Vladimir l-a ridicat la rangul de egumen în cadrul Mănăstirii Hîncu. PS Petru și-a făcut studiile la Academia Teologică din Kiev (1994-1998), secția fără frecvență, și la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova (1995-1999).
În noiembrie 1995, a fost ridicat în rangul de arhimandrit. În 1997, a fost numit în funcția de membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova. În această calitate, a condus Departamentul Mitropolitan „Mănăstiri și viața monahală” (1997-2000) și a fost președinte al Judecății Eparhiale din cadrul Eparhiei de Centru (din 2004). De asemenea, între anii 1998-2000, a îndeplinit responsabilitatea de protopop de Ungheni.
PS Petru a primit mai multe decorații statale și bisericești, printre care: ordinul “Kneaz Vladimir” de gr. III, ordinul „Kneaz Daniil” de gr.II – acordate de Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei, ordinul „Gloria muncii”, acordat de preşedintele Petru Lucinschi, ordinul „Sf. Paisie Velicicovschi”, acordat de către Mitropolitul Vladimir al Chişinăului și a Întregii Moldove.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *