Numele lui Eminescu le dă curajul să tindă spre mai mult

Şi după 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, numele poetului rămîne viu prin creaţia sa nemuritoare.15 ianaurie, ziua sa de naştere, a fost declarată în Republica Moldova, prin Hotărîrea Parlamentului nr. 433-XII din 26 decembrie 1990, sărbătoare naţională.
Numele poetului îl poartă străzi, instituţii.
„Numele lui Eminescu ne dă curajul să tindem spre mai mult, să realizăm lucruri frumoase”, a menţionat Nicolae Braşoveanu, directorul Liceului „Mihai Eminescu” din Ungheni. Sînt deja aproape 13 ani de cînd această instituţie, pe vremuri şcoala nr. 1, poartă cu mîndrie acest nume.
De ce Eminescu? „Pentru că sîntem aproape de Eminescu. În plus, liceul este situat între străzile Naţională şi Eminescu, la doar cîţiva zeci de metri de bustul lui Eminescu”, explică directorul. Dînsul susţine că acest nume a făcut ca profesorii de limbă română să predea obiectul cu mai mult entuziasm. Tototdată, a făcut ca pedagogii de aici să aibă diverse schimburi de experienţe cu liceele din România. Numele lui Eminescu i-a făcut să viziteze casa-muzeu a lui Eminescu de la Ipoteşti, să ajungă la teiul îndrăgostitului poet.
Au existat şi cîteva tentative de a deschide un muzeu în memoria lui Eminescu la liceu, dar, deocamdată, acestea nu s-au soldat cu succes. Tradiţional, pe 15 ianuarie, elevii Liceului „Mihai Eminescu” desfăşoară activităţi în memoria poetului.
Diverse activităţi au loc în această zi şi la biblioteci, în gimnazii şi licee.
Începînd cu 15 ianuarie 2011, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu va fi sărbătorită cu mai mult fast şi în România, ea fiind declarată, la finele anului trecut, Zi a culturii naţionale.
În acest an, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu este marcată de către primărie pe 14 ianuarie, şi nu pe 15, cînd s-a născut poetul. „Ne dorim să fie prezenţi cît mai mulţi ungheneni la bustul lui Eminescu”, a făcut explicaţiile de rigoare Laurenţiu Pohilă, specialist în cadrul primăriei. Ziua de 15 ianuarie este sîmbătă şi foarte multă lume va profita de aceasta pentru a merge la părinţi, la bunei, în sate. „Chiar dacă poate unii se vor supăra, sper să organizăm o acţiune frumoasă pe 14 ianuarie”, a remarcat Laurenţiu Pohilă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *