Întreabă ce poţi face tu

Toate odată au venit pe capul nostru: majorări de preţuri, gripă oricare ar fi ea, infracţionalitate… Nu sînt omul care să scîncesc, să vărs lacrimi şi să mă lamentez: „Ia vezi, Doamne, cît de rău ne este!”.
Da, e rău. Ce bun poate fi în faptul că preţul cartofilor la piaţă s-a dublat? Sau că, pentru a-ţi încălzi locuinţa, trebuie să scoţi lunar din buzunar cîteva sute bune de lei? Sau că numărul infracţiunilor înregistrate la Ungheni a crescut de cîteva ori? Sau că gripa a pus stăpînire pe oameni, creînd o adevărată panică?
Şi dacă vom scînci, va fi mai bine? Dacă vom aduce critici pînă ne vor ieşi bulbuci la gură, va fi mai bine? Eu cred că problemele de ultimă oră, ca şi cele anterioare, trebuie privite mult mai profund. De unde vin şi cine-i vinovatul?
„Uite, i-am ales, iar ei îşi bat joc de noi”, cam asta poţi auzi în aceste zile. Daţi-mi voie să nu fiu de acord cu o asemenea abordare. Mai devreme sau mai tîrziu, trebuiau să iasă la iveală toate lucrurile care ni se întîmplă acum. S-o luăm pe rînd.
Majorarea preţurilor. Gazele s-au scumpit, o ştie toată lumea, urmare a unui acord semnat de prim-ministrul Zinaida Greceanîi, acum cîţiva ani. Se pare că atunci ea s-a gîndit doar la fotoliul ei şi al colegilor ei de partid, şi nicidecum la ziua de mîine. A pus semnătura lejer şi a revenit fericită de la Moscova. Vă mai amintiţi? Mare treabă a mai făcut! Pe ea, ca şi pe Gusev de la „MoldovaGaz”, ca şi pe alţi camarazi, nu-i prea deranjează că plătesc lunar cîte 1500-2000 de lei doar pentru căldura din apartament. Cum să-i deranjeze, din moment ce au pe conturi sute de mii, dacă nu milioane de lei? Problema e alta: ei nici măcar nu roşesc cînd rostesc sau se gîndesc la asta. Deci, majorări vor mai fi. Cu siguranţă! De ce să-i învinuim însă pentru aceasta pe actualii guvernanţi care nici măcar nu au dovedit să se obişnuiască în fotoliile care le-au revenit. De ce uităm de unde se trage totul?
Gripa. Cine e de vină? Ministrul Sănătăţii? Doctorul de la Ungheni? Sau poate noi, cei care riscăm azi să ne îmbolnăvim şi să-i contaminăm, pedeasupra, şi pe alţii? Vă mai amintiţi cum ne rugau medicii, cum implorau, la începutul anului trecut, să ne vaccinăm?  Cîţi au dat curs acesor rugăminţi?
Infracţionalitate. A venit cumva vreun extraterestru şi a comis la Ungheni furturi, jafuri, tîlhării?  Şi atunci, ce aşteptăm? Să stea cîte un poliţist lîngă fiecare casă, lîngă fiecare stîlp ca să ne păzească? Nu avem atîta populaţie în Moldova, cîţi poliţişti ne-ar trebui!
În concluzie: voi parafraza un citat celebru şi voi spune: „Nu întreba ce pot face alţii pentru tine (şi de ce nu fac?), ci întreabă ce poţi face tu”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *