Împreună, pentru un oraş din ce în ce mai frumos

În numărul doi al „Expresului de Ungheni” (14 ianuarie 2010), anunţam despre un proiect al unui nou scuar la Ungheni. Este vorba de amenajarea terenului situat faţă în faţă cu Biserica „Sf. Alexandru (Nevski)”, pe perimetrul străzilor Naţională, Alexandru cel Bun şi Mihai Eminescu.
Acesta a fost propus de fostul arhitect-şef al Ungheniului, Leonid Barsucovschi.
Ce părere au unghenenii? Pentru început, i-am contactat pe repezentanţii unor instituţii situate în preajma acelui loc.
Ludmila Urecheanu, managerul restaurantului „Drujba”:
Ideea îmi place. Mai ales construirea, în centrul scuarului, a unei rotonde. Ar fi minunat să se construiască şi să fie vopsită în alb. Pe timp de vară, am face şi o terasă, unde s-ar cînta pe viu. Iar tinerii căsătoriţi, care îşi vor serba la noi nunta, ar putea chiar să se înregistreze civil acolo. Vom veni şi noi cu o contribuţie financiară, atît cît este nevoie, la construcţia acestei rotonde. Lumea ar putea să-şi petreacă timpul foarte plăcut aici. În ceea ce priveşte bustul lui Grigore Vieru, eu îl văd în mijlocul aleii.
Ioan Porcescu, parohul Bisericii „Alexandru Nevski”:
Atunci cînd se fac lucruri bune pentru noi, creştinii, sîntem de acord. Cred că ar fi foarte bine, chiar ar fi binevenit ca în faţa lăcaşului Domnului să se facă ceva frumos şi plăcut, atît timp cît se face pentru oamenii de bună credinţă şi cu bun-simţ. Noi trebuie să fim cei care vom păstra acest lucru mare care se va face aici. Dacă bustul lui Grigore Vieru, poetul neamului nostru, va fi instalat  aici, dacă vor fi şi nişte bănci, unde poţi să te odihneşti la umbră, să schimbi un cuvînt bun cu cineva, va fi minunat. În ceea ce priveşte ca orchestra să cînte în faţa bisericii… Acest lucru nu este chiar binevenit. Nu ştiu în ce zile vor cînta, dar nu ar fi bine să coincidă cu zilele de slujbă. Dar ne vom lămuri şi cu aceasta. Am încredere mare şi cred că Dumnezeu îi va înţelepţi pe toţi.
Victor Tatarciuc, directorul Şcolii de muzică pentru copii:
Ar fi foarte frumos. În lunile calde ale anului, copiii noştri ar putea da nişte concerte extraordinare aici. Ne vom strădui ca aceste concerte să nu coincidă cu sărbătorile religioase, cînd în biserică au loc servicii divine. Va fi greu la început, pînă se va obişnui populaţia cu concertele sau celelalte evenimente desfăşurate aici. Cred că, pînă la urmă, va fi un lucru frumos. Trebuie să fim responsabili şi să apreciem lucrurile frumoase care se fac pentru noi, oamenii. Nu ştiu în ce mod se va face acest scuar, dar cred că ar fi minunat, cu atît mai mult că va fi instalat şi monumentul lui Grigore Vieru.
Natalia Chiosa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *