«Badante» şi «muratori» din Italia pentru Moldova

Mulţi au încercat să manipuleze cu procesul Marelui Exod şi cu protagoniştii acestui val de migraţie pentru cetăţenii R.Moldova fără de sfârşit. Cei constrânşi să-şi părăsească ţara de origine au devenit «badante» şi «muratori» (zidari. Puţini i-au considerat pe cei plecaţi de acasă mesageri ai Moldovei. Acum, şi băştinaşii italieni îi consideră astfel pe imigranţii din Moldova.
Voluntarii de la «Caritas» — ul din Villaggio Sereno, Brescia, graţie a celor mai mult de 27 de «badante» care lucrează şi locuiesc în localitate, au reuşit să bucure mai mulţi copii din R.Moldova.
După ce au iniţiat comunicarea cu moldovencele din localitate, le-au pus la dispoziţie o cameră din incinta Oratoriului pentru a avea unde se întâlni sâmbăta sau duminica, în zilele de odihnă. Astfel, femeiele, care nu doar că au muncit cu devotament tot anul şi i-au ajutat pe cei dragi de acasă, au devenit şi mesageri ai celor sărmani din r.Moldova pentru «Caritas».
Am mers, împreună cu părintele Don Andrea Brida la una dintre întrunirile lor recente. Doamna Cinzia Pellerini era ocupată cu distribuirea ajutoarelor, venindu-mi în întâmpinare o altă volontară activă, Luciana Martinelli. A explicat că proiectele misionare ale acestei organizaţii înseamnă muncă de voluntariat de ani de zile a unor persoane de bunătate specială. Iar din moment ce în localitate au venit şi mulţi moldoveni, datorită cărora au cunoscut situaţia adevărată din ţară lor, ajutoarele au pornit si spre Moldova. Au început cu satele Opaci şi Tănătari din raionul Căuşeni, apoi au urmat şi alte în localităţi.
Datorită Mariei Stamati, originară din satul Pârliţa, Ungheni, care în una din zile i-a a povestit Cinziei Pellerini despre problemele şi necesităţile materiale ale grădiniţei şi Gimnaziului din sat, Caritas-ul din Villagio Sereno a început să trimită ajutoare şi acolo.
Acum, în preajma sărbătorilor de iarnă, urmau să trimită o ultimă tranşă din cele o sută de plapume pentru grădiniţa «Prietenia»din sat. Împreună cu aceste plapume mai sunt trimise jucării pentru copii, adunate de la micuţii italieni de la grădiniţa din localitate. Totodată, dna Cinzia a mai remarcat cu discreţie ajutoarele trimise copiilor din satele Todireşti, Năpădeni, Cornova, sau la Casa de copii «Aşchiuţa» din Chişinău. Iar la Mănăstirea «Sfintele Femei mironosiţe Marta şi Maria» din Hadgimus, raionul Căuşeni au fost trimise saltele, plase pentru paturi şi haine pentru enoriaşii de acolo.
În discuţie s-a inclus şi Piero Alghesi unul dintre voluntarii neobosiţi de aici. Deşi trecut de vârsta tinereţii, de fiecare dată când este nevoie de o mână de ajutor pentru pregătirea şi expedierea coletelor.
Un alt proiect îndreptat spre Moldova este «Impresa agricola» în care familii din Villaggio Sereno ajută alte familii în realizarea şi susţinerea unei Asociaţii agricole din Nordul Moldovei. Totodată, «Punto Caritas» se ocupă de expedierea de îmbrăcăminte şi diverse materiale pentru şcoli şi orfelinate din Moldova.
Dna Cinzia mi-a arătat cu mândrie o scrisoare de mulţumire primită de la grădiniţa din satul Pârliţa, Ungheni, zicând cu o iluminare a chipului că nu este prima dată când copiii şi chiar maturii le scriu astfel de mulţămiri.
În fiecare miercuri, persoanele aflate în dificultate pot primi pachetele cu mâncare şi chiar mici cadouri pentru sărbătorile de iarnă. Printre cei care vin, sunt şi cetăţeni din R.Moldova care îşi găsesc prima susţinere aici, până când vor reuşi să obţină locul de muncă şi salariul potrivit, care îi va ajuta să îi ajute şi pe cei de acasă. Părintele Andrea Brida le-a mulţumit personal celor care au loc pentru atâta generozitate şi caritate.
Lilia Bicec, Italia
Sursa: Ziarul de Garda


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *