„Expresul de Ungheni” susţine alianţa PLDM-PD-PL

Forul civic Pro-Europa face apel pentru continuare guvernării Alianței pentru Integrare Europeană. Mâine, ora 12.00, inițiatorii organizează și un miting în Scuarul Operei Naționale pentru a face public un mesaj către partidele politice care reprezintă Alianța pentru Integrare Europeană.
Grupul organizator este format din reprezentanți ai societății civile, ziariști, oameni de creație, dar și alții. Aceștia declară în apelul lor că o eventulă alianță PD cu PCRM nu va respecta rezultatul votului cetățenilor, și nu va fi în interesul național al RM, de asemenea această alianță nu va fi una reprezentativă la nivel național. „RM are nevoie de continuarea activității AIE pentru a continua politica de democratizare, europenizare și modernizare a țării, pentru a semna un acord de asociere cu UE în viitorii 2 ani, pentru a obtine un acord de liberalizare a regimului de vize, ce ar duce la libera circulație a cetățenilor RM în spațiul UE și pentru a onora creditul de încredere imens din partea UE și altor parteneri de dezvoltare a tarii”, se menționează în apelul public lansat de forul civic.
Vedeți mai jos întregul apel care va fi făcut public mâine la ora 12.00, în Scuarul Operei Naționale:
Apel al Forumului civic “Pro Europa” catre opinia publica si catre partidele politice care formeaza Alianta pentru Integrare Europeana Forumul civic “Pro Europa” format din reprezentanti ai societatii civile, ziaristi, oameni de creatie, etc. Considerind ca:
1. La alegerile parlamentare din 28 noiembrie electoratul moldovenesc a oferit componentelor AIE 59 de mandate de deputati si a mandatat astfel aceste partide sa continuie activitatea in cadrul AIE. O eventula alianta PD cu PCRM nu va respecta rezultatul votului cetatenilor, si nu va fi in interesul national al RM, de asemenea aceasta alianta nu va fi una reprezentativa la nivel national.
2. In pofida crizei economice globale si regionale AIE a reusit sa guverneze eficient RM, a deblocat relatiile cu UE, FMI, Romania, Ucraina, Rusia si a obtinut investitii, donatii si credite importante de peste 2 miliarde de euro, care pot asigura si in continuare cresterea economica, onorarea platilor sociale si o buna derulare a guvernarii.
3. PCRM nu s-a reformat, este condusa de un personaj odios care apartine trecutului Vladimir Voronin si este o organizatie politica antinationala si antieuropeana care a mers in alegeri cu idei eurosceptice pledind pentru crearea unei structuri politice supranationale in cadrul CSI, abandonind astfel cursul spre integrarea europeana. Orice alianta cu PCRM va conduce la blocarea modernizarii RM si stoparea cursului integrarii europene.
4. Vizita lui Serghei Nariskin in RM si incercarea de a forta o alianta intre PD si PCRM constituie o imixtiune in treburile interne a RM. Aceasta inca odata in plus demonstreaza ca Alianta PD cu PCRM va fi una antieuropeana si antinationala.
5. Suntem ingrijorati de pericolul crearii unei aliante antieuropene intre PCRM si PD care va instaura un regim autoritar in interesul clanurilor politicoeconomice create in timpul guvernarii PCRM si a lui Voronin care vor face afaceri coruptibile si nelegitime si astfel va suspenda procesul de integrare europeana, va conduce la izolarea RM, si acest fapt se va rasfringe negativ in primul rind asupra poporului RM.
6. Este inadmisibil santajul din partea politicienilor la formarea noii AIE si consideram ca PD ar trebui sa accepte un compromis rezonabil propus de catre PLDM si PL atit la impartirea functiilor, cit si la formarea principiilor si valorilor aliantei de guvernare.
7. RM are nevoie de continuarea activitatii AIE pentru a continua politica de democratizare, europenizare si modernizare a tarii, pentru a semna un acord de asociere cu UE in viitorii 2 ani, pentru a obtine un acord de liberalizare a regimului de vize, ce ar duce la libera circulatie a cetatenilor RM in spatiul UE si pentru a onora creditul de incredere imens din partea UE si altor parteneri de dezvoltare a tarii. In final, facem apel cartre liderii PL, PLDM si in special PD sa constientizeze necesitatea continuarii activitatii AIE si sa faca compromisuri rezonabile pentru semnarea continuitatii guvernarii Aliantei pentru Integrare Europeana.
Semnat:
1. Val Butnaru, ziarist, dramaturg, Preşedintele Forului Civic “Pro-Europa”
2. Petru Bogatu, ziarist, analist politic
3. Valeriu Saharneanu, presedinte UJM
4. Nicolae Dabija, academician, poet
5. Valeriu Vasilica, director Info-prim Neo
6. Vitale Cazacu, director agentia Deca-Press
7. Veaceslav Tibuleac, directorul postului de radio Vocea Basarabiei
8. Roman Mihaes, presedintele asociatiei “Moldova Europeana Unita”, secreatarul Forului Civic “Pro-Europa”
9. Bacalu Lucia, director publicatia ‘Expresul de Ungheni’
10. Arcadie Gerasim, profesor universitar, ziarist
11. Victor Cobasneanu, director publicatia “Observatorul de Nord” (Soroca)
12. Tudor Iasenco, director publicatia “Cuvantul” (Rezina)
13. Grigore Matasaru, presedinte ONG “Pro Nova”
Sursa: UNIMEDIA


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *