În semn de recunoştinţă şi de pietate

Profesorilor de la Radenii Vechi

Profesorilor de la Radenii Vechi
Profesorilor de la Radenii Vechi

Niciodată în şcoala din Rădenii Vechi nu a fost atîta căldură cum a fost pe 30 octombrie curent. Au ars zeci de lumînări în memoria pedagogilor dispăruţi de-a lungul anilor. Căldura a fost emanată şi de sufletele celor circa 60 de pedagogi veniţi din toate colţurile Moldovei, pedagogi ce au învăţat sau au lucrat cîndva în şcoala din Rădenii Vechi.
În acea zi, Dumnezeu s-a aflat în satul din inima codrilor, un sat mare odinioară, cu o şcoală în care învăţau circa 1200 de elevi. Ce mai mîndrie era să spui că eşti din Rădeniii Vechi! Ce mai mîndrie era să spui că lucrezi la Rădenii Vechi! Era o adevărată onoare, de care s-au învrednicit zeci şi zeci de profesori. Au plecat însă cu timpul, unul după altul. O parte – în căutarea unei vieţi mai bune, o altă parte – în lumea celor drepţi.
Tot mai puţini copii au început să se nască, tot mai puţini tineri au început să revină acasă. Astăzi, şcoala s-a pomenit cu un număr de doar 200 de elevi şi cu 18 pedagogi, majoritatea dintre care demult au atins vîrsta de pensionare.
Astfel, întîlnirea din 30 octombrie, la care au venit toţi cei cărora şcoala din Rădenii Vechi le-a marcat soarta, a fost nu doar una de suflet, ci una menită să reînvie tradiţiile de odinioară. Nu întîmplător, Ion Beschieru, fost profesor de fizică, a propus să fie urgentate lucrările asupra istoriei şcolii din Rădenii Vechi, ca aceasta să poată fi ulterior editată.  S-a propus, de asemenea, să se completeze muzeul şcolii cu cît mai multe exponate, iar cei care au ce arăta lumii să nu ezite: să le doneze şcolii dragi.
În semn de recunoştinţă şi de pietate, cei ce şi-au început activitatea de muncă la Şcoala din Rădenii Vechi au venit cu o placă comemorativă, pe care sînt încrustate numele pedagogilor dispăruţi. Sînt 13 la număr. „E posibil să fie mult mai mulţi, dar i-am inclus doar pe cei ce-şi dorm somnul de veci la Rădenii Vechi”, a spus Tamara Vişnevschi, şi dînsa fostă profesoară la şcoala din acest sat.
La buna desfăşurare a evenimentului a contribuit un grup de actuali pedagogi de la Rădenii Vechi, printre care: Veronica Creţu, Maria Răileanu, Nina Vîrtosu, Ion Florea, Nadejda Motelică. De altfel, ideea îi aparţine Nadejdei Motelică, o doamnă care merită toată admiraţia celor care o cunosc, pentru bunătatea ei, pentru înţelepciunea şi puterea ei de a merge înainte. Ea a fost cea care şi-a asumat toată responsabilitatea pentru ca cei plecaţi să simtă dragostea şi respectul celor rămaşi pe acest pămînt. „Cred că a rămas cu sufletul împăcat”, a menţionat Tatiana Talpă (Rusnac), ungheneanca ce şi-a început activitatea de muncă la Rădenii Vechi.
Cu sufletul înaripat au rămas şi toţi cei ce au participat la acest eveniment important pentru satul Rădenii Vechi.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *