Împrumut de 150 mln euro pentru reabilitarea drumurilor şi sectorul vitivinicol

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI),  împrumută R.Moldova 150 milioane euro pentru reabilitarea drumurilor şi dezvoltarea sectorului vitivinicol.
Cele două contracte de împrumut a câte 75 mil. euro au fost semnate marţi, 23 noiembrie, de către premierul Vlad Filat şi Directorul Operaţiuni Europa de Est a BEI, Constantin Sinodyno.
Din banii oferiţi în cadrul primului proiect vor fi reabilitate 93.6 km de drum, inclusiv pe segmentele de drum Chişinău-Soroca, Bălţi -Sărăteni şi Chişinău-Ungheni-Sculeni. Proiectul va fi implementat pînă în anul 2014, împrumutul are o durată de 18 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani, iar rata dobînzii nu va depăşi 3 %.
Vlad FILAT a menţionat că proiectul este co-finanţat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu care, la data de 29 octombrie, a fost semnat un alt acord în mărime de 75 mil. euro destinate reabilitării drumurilor.
Potrivit premierului, celelalte 75 mln euro vor fi direcţionate pentru investiţii în infrastructură şi echipament, cumpărarea şi oferirea în leasing a echipamentului de producere pentru fermierii ce cresc viţa de vie, vinificatori şi industriile asociate, care au acces limitat la credite, pentru re-creditarea companiilor din sectorul vitivinicol prin intermediul băncilor comerciale.
De asemenea, va fi acordat suport, în special, micilor fermieri în lucrările de defrişare şi de plantare a viţei de vie, precum şi pentru acordarea garanţiilor pentru obţinerea creditelor de către companiile de stat şi private care se află în situaţie financiară precară.
Condiţiile financiare ale împrumutului respectiv prevăd durata de 12 ani, cu perioada de graţie de 5 ani şi rata dobînzii variabilă, care nu va depăşi 3%.
Pînă la sfîrşitul săptămînii viitoare va fi semnat un alt acord de grant cu Comisia Europeană pentru asigurarea aprovizionării cu apă potabilă şi canalizare în localităţile Floreşti, Soroca, Hînceşti, Ciadîr-Lunga, Leova şi Orhei în mărime de 10 mil. euro. Aceste fonduri vor suplini cele 20 mil. euro acordate de Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu care au fost semnate acorduri de finanţare în luna octombrie curent.
Sursa: Politik.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *