28 noiembrie: haideţi cu toţii la vot!

Aflaţi la mii de kilometri de ţara lor natală, unghenenii, împrăştiaţi în lumea întreagă – de ce oare? – sînt cu gîndul tot acasă, la cei dragi. Dovadă sînt mesajele pe care le-au transmis prin intermediul „Expresului de Ungheni”. „Ieşiţi la vot!”, ne îndeamnă. De ce? Citiţi rîndurile ce urmează.

Veaceslav Anton, Italia
Pe 28 noimebrie eu voi merge la votare, chiar dacă cea mai apropiată secţie de votare se află la Milano, la 40 de kilometri de oraşul în care locuiesc în prezent. Voi merge, deoarece mă interesează soarta Moldovei, chiar dacă nu sînt acasă. Ştiu că într-o bună zi mă voi întoarce în ţară pentru totdeauna.
Dragi ungheneni, mesajul meu către dumneavoatsră este să fiţi cît mai activi, pentru că soarta ţării noastre să află în mîinile noastre.

Marcela Cojocaru, SUA
Lucrez în compania de mass-media şi divertisment, „Time Warner” din New York în calitate de contabil financiar. Sînt 7,5 km pînă la secţia de votare (35 de minute cu metroul). Am să merg şi am să votez, fiindcă simt că este responsabilitatea mea de cetăţean al R. Moldova şi îmi pasă de viitorul familiei, al rudelor şi prietenilor care au rămas acasă.
Dacă îţi pasă de viitorul tău şi al generaţiilor viitoare, dacă vrei ca societatea în care trăieşti să functioneze, atunci votează şi tu. E şansa ta!
Viorica Vergeade, Franţa
Sînt angajată într-un birou notarial şi locuiesc în centrul Franţei, la o distanţă de 400-500 kilometri de Paris, unde se află secţia de votare. Voi merge însă la votare. Sper din toată inima să am această posibilitate. Voi merge cu ideea de a vota pentru un viitor mai bun pentru cei care au rămas în ţară. Dar e foarte trist: cei plecaţi în străinătate par mult mai mult implicaţi decît cei care au ramas în Moldova.
Votaţi! Voi, şi doar voi puteţi decide viitorul vostru şi viitorul copiilor voştri, fiţi responsabili şi cu capul pe umeri.
Mihaela Jardan, Germania
Eu personal am mers de fiecare dată la alegeri şi am votat pentru cine am crezut că merită votul meu. Nu-i pot înţelege pe cei care n-o fac. Voi merge şi de data aceasta, deşi am de parcurs mai bine de 100 km pînă la cea mai apropiată secţie de votare. Îmi pasă de soarta ţării mele, vreau o schimbare în bine, vreau ca Moldova să iasă din criza politică în care se află. Nu vreau ca altcineva să-mi hotărască viitorul. Alegerile îţi oferă ocazia să hotărăşti cum vrei să meargă lucrurile mai departe în ţara ta. Eu zic că toţi ar trebui să profite de această posibilitate.
Vlad Cibotaru, Canada
Am să votez pe 28 noiembrie, pentru că mă simt dator s-o fac, pentru că vreau o schimbare spre binele nostru. Secţia de votare nu e departe, se află la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri. Vreau să le transmit pămîntenilor mei să iasă în număr cît mai mare la alegeri, să-şi facă datoria şi să aleagă chibzuit. Să facă o analiză cît mai raţională a situaţiei de ieri şi de azi, pentru a face o alegere cît mai adecvată.
Adriana Paladi, SUA
Voi merge la votare, pentru că sper că, în sfîrşit, va fi o schimbare pozitivă în Moldova, atît în plan politic, cît şi economic. Va trebui să merg cam o oră cu metroul ca să ajung la secţia de votrare, dar distanţa nu poate fi o piedică. Îi îndemn şi pe ungheneni să voteze, oriunde ar fi.
Victoria Lange, Danemarca
Voi merge să votez la o distanţă de mai bine de 1000 km, în Germania, pentru că acolo e cea mai apropiată secţie de votare de locul unde-s stabilită cu traiul. Voi merge să votez, pentru ca fiul meu să poată veni liber la bunei. Voi merge să votez, pentru că trăiesc de ani buni în UE şi vreau ca şi cei pe care i-am lăsat acasă să trăiască aşa cum trăiesc cei din UE. Voi merge să votez, pentru că îmi pasă. Mă adresez celor care vor sta acasă şi care se consideră deştepţi că nu merg la vot – să nu vă plîngeţi, după alegeri, că guvernarea e proastă, pentru că nu veti avea nici un drept moral să o faceţi. Vă veţi merita soarta!
Marius Vetrici, România
Lucrez la Bucureşti, sînt antreprenor, am un kilometru pînă la secţia de votare. Voi merge, pe 28 noiembrie, la vot, pentru a asigura continuitatea schimbării care deja a demarat în ţara mea de origine. Fac un apal către ungheneni: votaţi, căci dumneavoatsră sînteţi cei care puteţi schimba lucrurile în bine.
Olga Straticiuc, Franţa
Aşa cum am făcut de fiecare dată, şi acum voi merge la votare, în speranţa că ceva se va schimba în ţară şi, într-o bună zi, vom putea reveni în Moldova pentru totdeauna. Dacă ne dorim ceva cu adevărat, trebuie să facem tot ce e în puterile noastre ca să mergem la votare să ne spunem părerea – e puţinul pe care îl putem face încă. Locuiesc la Paris, iar ambasada e la cîteva staţii de metrou. Chiar dacă ar fi mult mai departe, aş merge totuşi să votez. Sper ca de data aceasta să fim mai mulţi care gîndesc acelaşi lucru.
Nina Gorincioi-Cadoppi, Italia
Este ultima şansă pentru partide ca poporul să mai aibă încredere în ele şi să le sprijine, pentru ca incertitudinea să dispară, să vină adevărata libertate, stabilitate politică şi economică. De ce voi merge eu la vot? Pentru că îmi iubesc mult baştina, pentru că îmi doresc o Moldovă liberă, pentru că vreau ca mamele să revină la copiii lor, bunicuţele – la nepoţi, copiii să nu-şi caute de muncă în străinătate, să putem investi fără frică banii agonisiţi peste hotare, astfel contribuind la dezvoltarea economică a ţării. Noi, în Italia, avem fericita ocazie să votăm în 16 secţii electorale ampalsate în centre cu o densitate maximă de moldoveni. Distanţa nu ne înspăimîntă. Dacă anul trecut oamenii veneau de la o depărtare de 400 km pentru a vota, anul acesta cea mai mare distanţă pînă la o secţie de votare e de 80 km.
În numele a sute de mii de moldoveni din Italia, mă adresez către voi, pamîntenii noştri, ieşiţi la vot! Destinul azi e în mîinile voastre. Dacă veţi da dovadă de laşitate şi indiferenţă, voi, cei de acasă, veţi avea cel mai mult de suferit. Mă adresez personal rudelor, prietenilor, consatenilor mei, locuitorilor oraşului Ungheni: ieşiţi la vot!


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *