Naţionalul din Bălţi ar putea monta un spectacol despre căderea gardului de sîrmă ghimpată de pe Prut

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi va monta un spectacol despre căderea gardului de sîrmă ghimpată de pe Prut, care a delimitat timp de 66 de ani graniţa dintre Republica Moldova şi România.
Directorul Naţionalului bălţean, Anatol Răcilă, a comunicat Agenţiei DECA-press că ideea montării unei astfel de piese a fost avansată de autorităţile raionului Ungheni. „Ne-a propus acest subiect preşedintele raionului Ungheni, Ion Harea, şi ni s-a părut interesantă propunerea”, spune Răcilă.
Piesa va fi scrisă de către dramaturgul Gheorghe Calamanciuc, iar premiera spectacolului ar putea fi prezentată în toamna anului viitor.
Gheorghe Calamanciuc a spus că este tentat să scrie o asemenea piesă, pentru că „tratează un subiect care mă doare”. „Dacă toate aspectele acestui proiect teatral vor fi puse la punct cu succes, cred că aş putea să mă documentez la Ungheni şi scrie piesa în cel mult patru luni”, a spus dramaturgul.
Precizăm că cerinţa demolării gardului de sîrmă ghimpată de pe Prut a fost avansată de autorităţile raionului Ungheni pe timpul guvernării comuniste. Ulterior, după debarcarea comuniştilor, Guvernul de la Chişinău a dispus demolarea gardului de sîrmă ghimpată de pe Prut, proces care a început la 11 februarie a.c. şi a finalizat la 17 martie. Gardul de sîrmă ghimpată, cu o lungime totală de circa 360 de kilometri, a fost demontat de către grănicerii moldoveni în 11 raioane situate la graniţa cu România.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *